32 τρισ. δολλάρια κρύβονται σε offshore φορολογικούς παραδείσους

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τα στοιχεία κατόχων offshore εταιρειών κυρίως από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Περίπου 32 τρισεκ. δολάρια κρύβονται σε offshore εταιρείες.

Μεταξύ των ιδιοκτητών συγκαταλέγονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικογένειες κροίσων από ολόκληρο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα ο Καναδάς, οι ΗΠΑ,

η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία, το Ιράν, η Κίνα, η Ταϊλάνδη και πρώην κομουνιστικά κράτη.

Τα ονόματα αποκαλύπτονται από την έρευνα της Διεθνούς Συνεργασίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) σε συνεργασία που έγινε με αρκετά διεθνή μέσα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», που συμμετείχε στην έρευνα, εντοπίστηκαν 107 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Από αυτές μόλις 4 είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα. Οι υπόλοιπες 103 παραμένει προς το παρόν άγνωστο σε ποιον ανήκουν. Οι αρμόδιες αρχές δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο. Ούτε αν οι ιδιοκτήτες του δήλωσαν τα κεφάλαια για τα ακίνητά που τούς ανήκουν ούτε αν πλήρωσαν φόρους γι” αυτά.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των offshore εταιριεών προέρχονταν όχι μόνο από τα πλούσια προάστια της Αθήνας αλλά και απομακρυσμένα χωριά του ελληνικού βορρά. Μεταξύ αυτών εφοπλιστές, στελέχη εμπορικών επιχειρήσεων αλλά και μεσαίας τάξης οικογένειες. Μάλιστα δύο από τις offshore εταιρείες χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά και ανακαίνιση ενός από τα πλέον θρυλικά σκάφη αναψυχής στον κόσμο. Της «Christina O», του Αριστοτέλη Ωνάση όπου φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες όπως ο Τζον Κένεντι, η Μέριλιν Μονρόε και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Στο μεταξύ άλλες υπεράκτιες εταιρείες συνδέονται με εταιρείες αμυντικού υλικού οι οποίες είχαν αναλάβει κρατικές συμβάσεις, καθώς επίσης και κορυφαία στελέχη που έκαναν περιουσία με αγοραπωλησίες ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα