Ύψωσαν την “αγροτική σημαία” και στον Πύργο τον Λευκό

17:21 5/2/2016 - Πηγή: BankWars

Χάος από το μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω της κινητοποίησης των αγροτών που παπέκλεισαν με τα τρακτέρ όλους τους δρόμους γύρω από τον Λευκό Πύργο. Τα τρακτέρ, που χρησιμοποιήθηκαν στη σημερινή κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης είχαν έλθει από τα μπλόκα στα πράσινα φανάρια, στην αερογέφυρα Θέρμης, στο Δερβένι, στη Χαλκηδόνα και στα Γιαννιτσά, ενώ τη συμπαράστασή τους έδειξαν με αντιπροσωπείες τους τα μπλόκα των Μαλγάρων και του Νησελίου Αλεξάνδρειας.

Πέραν

του αποκλεισμού του κέντρου της πόλης επί της Τσιμισκή, που διήρκησε μέχρι και λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα, εκπρόσωποι μπλόκων κατευθύνθηκαν με αγροτικό όχημα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις τους.

Στο μεταξύ, αυτοί που είχαν παραμείνει μπροστά στο Λευκό Πύργο, αναχωρώντας στις 15.00 το μεσημέρι, έκαναν μια στάση με τα τρακτέρ τους στο Γερμανικό Προξενείο και τριμελής αντιπροσωπεία τους επέδωσε φυλλάδιο με τις θέσεις του κλάδου στην Πρόξενο.

ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Σε νέο 12ωρο αποκλεισμό των Τεμπών έχουν προχωρήσει από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ οι αγρότες του μπλόκου.

Εξετάζουν την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και διατυπώνονται προτάσεις ακόμη και για κυκλοφοριακό μπλακ άουτ από το Σάββατο.

Αντιπροσωπεία της Νίκαιας θα βρεθεί σε μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας, εν όψει της συνάντησης που συγκάλεσε για την Κυριακή. Κοινή συνισταμένη όλων παραμένει η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή του με τη δική τους συνδρομή, αλλά και η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων να τοποθετηθούν επί των θεμάτων που οδήγησε τον κλάδο στα μπλόκα.

Την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους, ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη στα Τέμπη. Υπογραμμίζουν δε ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Έν τω μεταξύ, ως τις 20:00 θα είναι κλειστή σήμερα η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο 110ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας, από τους αγρότες, ενώ για αύριο έχουν προγραμματίσει να την κλείσουν από τις 12:00 έως τις 24:00, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τους παράδρομους.

Στα δύο μπλόκα της Φθιώτιδας, στο 140ό χιλιόμετρο, στο ύψος της Αταλάντης, και στην Ανθήλη, στο 210ο χιλιόμετρο λίγο πριν τη Λαμία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και αύριο από τις 12:00 έως τις 24:00, με κλειστούς και τους παράδρομους.

Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τι 19:00 έως τις 22:00 και αύριο από τις 12:00 έως τις 24:00.

Για την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση του αγώνα – προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕ – και οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.

Κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Σε αποκλεισμό της εισόδου κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στο κέντρο των Χανίων προχώρησαν το πρωί αγρότες από το μπλόκο του Κλαδισού. Οι αγρότες παρέταξαν αγροτικά οχήματα στην είσοδο της τράπεζας υψώνοντας και πανό με αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα και παρά την βροχή συνεχίζονται τα αγροτικά μπλόκα.

Ο κόμβος Κλαδισού παραμένει κλειστός και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παράπλευρους οδούς. Στο μπλόκο στην θέση Μεγάλα Χωράφια εξακολουθούν να παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας αποκλείοντας την Εθνική – οδό Χανίων Ρεθύμνου στη μια μετά το μεσημέρι και στις πέντε το απόγευμα.

Όλο το βράδυ έμειναν οι αγρότες του Ηρακλείου στα δύο μπλόκα, στο Γιόφυρο και την περιοχή Καρτερού, στο ύψος του ΚΤΕΟ στην εθνική οδό, όπου παραμένουν συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα, καθώς οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων κατά διαστήματα. Στο Γιόφυρο έχουν ανοίξει τον δρόμο που οδηγεί στη Μεσαρά.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσει για τις μελλοντικές κινήσεις τους.

Αντιδράσεις βουλγαρικού ΥΠΕΞ για τα μπλόκα στα σύνορα

Την επίσημη αντίδραση της Σόφιας προκάλεσε το κλείσιμο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες με μπλόκα στους μεθοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα, της Εξοχής, Νυμφαίας και Ορμενίου.Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ζητάει την αρωγή της για την επίλυση του προβλήματος «το γρηγορότερο δυνατό».

Στην επιστολή κατηγορείται η Ελλάδα ότι “απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην ΕΕ, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών μεταξύ κρατών μελών”.

Εξάλλου το βουλγάρικο ΥΠΕΞ εξέδωσε οδηγία προς τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην Ελλάδα να αποφεύγουν τις οδικές αρτηρίες, όπου λειτουργούν μπλόκα αγροτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα