Υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ εξιχνίασε η Αστυνομία – Πέντε συλλήψεις, 500.000 ευρώ η ζημιά

Μια μεγάλη απάτη, η οποία ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 500.000 ευρώ ξεσκέπασε η Αστυνομία, έχοντας προχωρήσει σε πέντε συλλήψεις. Στην απάτη εμπλέκονται 29 γιατροί. Συγκεκριμένα, έπειτα από επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας συνελήφθησαν για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ πέντε μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα. Η

αστυνομική επιχείρηση έγινε χθες Πέμπτη, ενώ οι κατηγορούμενοι δρούσαν τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018.

Σύμφωνα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα μέλη της οργάνωσης εξέδιδαν και εκτελούσαν εικονικές συνταγογραφήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Γι’ αυτό τον λόγο είχαν φτιάξει δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον ΕΟΠΥΥ τις εικονικές συνταγογραφήσεις, εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τον Οργανισμό.

Τη διαδικασία των παράνομων συνταγογραφήσεων έκαναν 29 γιατροί από διάφορες ειδικότητες χωρίς να το γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων τα έβρισκαν από μέλη της οργάνωσης ή τα έπαιρναν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο που συμμετείχαν σαν μέλη της οργάνωσης.

Προκειμένου να μην καταλάβουν τις κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές συνταγογραφήσεις αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Η οργάνωση εκμεταλλευόμενη το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει και τη δομή και την οργάνωση των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, βάζοντας αυτή στη νόμιμη λειτουργία και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητά τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε με μία από τις ήδη υπάρχουσες.

Η οργάνωση νομιμοποιούσε τα έσοδά της από τις συναλλαγές μεταξύ διαφόρων εταιρειών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους», ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρείες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο που ανήκε σε αρχηγικό μέλος.

Από την έως τώρα έρευνα προκύπτει ότι έχουν γίνει 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των κατηγορουμένων και στις έδρες επιχειρήσεων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλήθος εγγράφων (τιμολόγια, αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών, καταστατικά κλπ) που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρείεςπλήθος επαγγελματικών σφραγίδων εταιρειώνπλήθος τραπεζικών καρτών ανάληψης χρημάτωνκινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές92.255 ευρώ11.350 δολάρια ΗΠΑ2.300 λίρες Ηνωμένου Βασιλείουπιστόλι με γεμιστήρα και 63 αβολίδωτα φυσίγγια.
Keywords
Αναζητήσεις
ypothesi-apatis-se-varos-tou-eopyy-exichniase-i-astynomia--pente-syllipseis-500000-evro-i-zimia.htm
Τυχαία Θέματα