ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 180 – Πήραν φωτιά τα κομπιουτεράκια…

[UPD]“Φωτιά” έχουν πάρει τα κομπιουτεράκια στα επιτελεία των κομμάτων, με την κυβέρνηση να αναζητά τους 180 βουλευτές που θα εξασφαλίσουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να μη οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, η συγκέντρωση του “μαγικού αριθμού” δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, με το παζάρι να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

“Κλειδί” αποτελεί η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και το κατά πόσο θα τηρηθεί η γραμμή σε ΔΗΜΑΡ

και ΑΝΕΛ.

Οι αγορές παίζουν τον δικό τους ρόλο, πιέζοντας ασφυκτικά την Ελλάδα. Άλλωστε ο δρόμος μέχρι την τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου είναι μακρύς και όλα μπορούν να ανατραπούν.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν “όχι” στις προεδρικές εκλογές, εξέφρασαν μετά την γνωστοποίηση του ονόματος του Στ. Δήμα, οι βουλευτές Πάρις Μουτσινάς, Χρυσούλα Γιαταγάνα καθώς και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα. Δεν ψηφίζει ΠτΔ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Καπερνάρος ο οποίος δήλωσε: «Παραμένω σταθερός».

Υπενθυμίζεται ότι την άρνησή της να υπερψηφίσει τον προτεινόμενο από τη συγκυβέρνηση διάδοχο του Καρόλου Παπούλια, έχει εκφράσει η βουλευτής των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά.

“Τριπλό όχι” στην προεδρική εκλογή, προανήγγειλε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

Προσανατολίζεται να ψηφίσει Πρόεδρο ο Γ. Νταβρής

«Προσανατολίζομαι στο να ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984 ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής. Εξήγησε πως «πρέπει κάποιοι να δείξουμε ότι αυτή η ιστορία της διελκυστίνδας γύρω από αυτό το θέμα είναι απαράδεκτη και γίνεται τεράστια σπέκουλα και όχι βέβαια για πρώτη φορά, για μικροκομματικούς λόγους… Αν οι εκλογές έλυναν τα προβλήματα του τόπου -που είναι το μεγάλο παραμύθι- θα είχαμε πλεόνασμα 250%. Κάθε δύο χρόνια γίνονται εκλογές στη χώρα».

Θετικός ο Π. Μελάς στην υποψηφιότητα Δήμα

Θετικά διακείμενος στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, δήλωσε ο Παναγιώτης Μελάς από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Κινούμαι σε θετική κατεύθυνση», δήλωσε ο βουλευτής σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

“ΟΧΙ” ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ

Στην απόφασή τους να μην ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμμένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουΐκ, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δήμα.«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πρώτη στιγμή με ευθύτητα και εντιμότητα είπαμε ότι για εμάς δεν τίθεται θέμα προσώπου, αλλά απαιτείται να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, να πάμε σε εκλογές τώρα» ανέφερε ο κ. Κουΐκ.ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ“Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής και οι παρανόμως έγκλειστοι βουλευτές θα καταψηφίσουν τον Μνημονιακό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είναι παρόντες στη Βουλή όπως ορίζει το Σύνταγμα των Ελλήνων”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι “καμία ελπίδα δεν έχει ο Σαμαράς να συγκεντρώσει 180 βουλευτές και στις επερχόμενες εκλογές ο Λαϊκός Σύνδεσμος θα ενισχυθεί και θα είναι η μοναδική πραγματική Εθνική Αντιπολίτευση”.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οι 180; – Δηλώσεις Βούλτεψη – Σκουρλέτη – Τι δείχνει η αριθμητική των “300”Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ.Βούλτεψη δήλωσε σήμερα το πρωί ότι:
-Δεν θα κάνει σήμερα διάγγελμα ο Πρωθυπουργός.- Κατά τη γνώμη μου, πολιτική εκτίμηση κάνω, υπάρχουν οι 180 βουλευτές.- Το δίλημα είναι συνεχίζουμε ομαλά ή πάμε σε περιπέτειες.Στο ερώτημα του παρουσιοαστή “έχετε τους 180 ή θα πάτε όπως οι…γαλοπούλες;” η απάντηση ήταν… “υπάρχουν πολλές απόψεις για τιος γαλοπούλες…”Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτης δήλωσε:- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει Πρόεδρο- Οι 180, διαβεβαιώνω, ότι δεν υπάρχουν.- Η τρόικα επέβαλε αυτή τη λύση. Είναι κίνηση πανικού της κυβέρνησης.Αυτή τη στιγμή τα “ναι” είναι 155, τα “όχι” (των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Χ.Α.) 121 και τα “ίσως” (των ανεξαρτήτων βουλευτών) 24.Ακόμη και οι 24 ανεξάρτητοι να ψηφίσουν προεδρική πλειοψηφία δεν σχηματίζεται. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον οκτώ (8) από τους ανεξάρτητους (Βουδούρης, Τζάκρη, Παραστατίδης, Ανδρουλάκης, Τατσόπουλος, Μπόλαρης, Μακρή, Γιαταγάνα) έχουν ταχθεί υπέρ των εκλογών θα πρέπει να “αποστατήσουν” τουλάχιστον εννιά (9) από τα άλλα κόμματα.Διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χ.Α. είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα υπάρξουν.Από τη ΔΗΜΑΡ θεωρείται ότι θα διαφοροποιηθεί η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα. Απομένουν λοιπόν άλλοι οκτώ (8).Μπορούν αυτοί να βρεθούν από τους ΑΝΕΛ; Με βάση τις έως τώρα δηλώσεις είναι μάλλον απίθανο.Εάν αυτό συμβεί (και φύγουν οι 8 από τους 12) το κόμμα του Πάνου Καμμένου ουσιαστικά διαλύεται.Για να υπάρξει λοιπόν προεδρική πλειοψηφία θα πρέπει κάποιοι από τους 8 ανεξάρτητους βουλευτές να μεταβάλουν γνώμη, εκτός από τη Φούντα να υπάρξουν κι άλλες διαρροές από τη ΔΗΜΑΡ ή να έχουμε διαρροές και από τη Χρυσή Αυγή.Σημείωση: Αυτή είναι μία από τις …αριθμητικές των 300. Υπάρχουν και άλλες. Θα πρέπει να έχουμε υποψη, ότι στην πολιτική, ουκ ολίγες φορές, το 1+1 δεν μας κάνει πάντα 2…
Keywords
Τυχαία Θέματα