ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: Ενεργειακοί κολοσσοί στην Αθήνα 1 – 3 Οκτωβρίου

Στην επίσημη συνέντευξη τύπου για το 3ο Ετήσιο Balkans and the Adriatic Oil & Gas 2014 Summit, που διοργανώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, από την εταιρεία IRN, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγης, Γιάννης Μανιάτης, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας, Dorian Ducka, ο Πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα, Ivan Velimir Starčević και η Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομίας, του Μαυροβουνίου, Ivana Gardasevic, ανήγγειλαν τις βασικές εξελίξεις στον κλάδο των υδρογονανθράκων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία και Μαυροβούνιο, αντίστοιχα.

Εξελίξεις στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ελλάδα ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα ανοίξει νέες περιοχές για εξερεύνηση νοτιοδυτικά της χώρας. Επιπλέον, η Αλβανία διαθέτοντας το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στην ηπειρωτική Ευρώπη, ανακοίνωσε πρόσφατα επανα-αδειοδότηση παλαιότερων συμβάσεων πετρελαίου. Ταυτόχρονα, το Μαυροβούνιο μόλις έκλεισε τον πρώτο γύρο αδειοδότησεων οικοπέδων υδρογονανθράκων στη χώρα και εξετάζει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Επίσης, η Κροατία κλείνει τον γύρο αδειοδότησης της τον Νοέμβριο του 2014 για τα υδάτινα οικόπεδά τους και το Φεβρουάριο του 2015 για τα χερσαία τμήματα.
Διεθνής και εγχώριος τύπος που παρήστατο στην συνέντευξη τύπου, απηύθυνε ερωτήσεις στη επιτροπή που συγκεντρώθηκε στην Αθήνα και αποτελούνταν από τους: Dael Dervishi, Εκτελεστικό Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων της Αλβανίας, Γιώργο Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του Ομίλου των ΕΛ.ΠΕ., Mark Hodgson, Αντιπρόεδρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Αλβανίας των Bankers Petroleum και Neil Hodgson, Διευθυντή Γεωεπιστημών της Spectrum ASA.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Bankers Petroleum αντιπροσώπευσαν το ενδιαφέρον των διεθνών πετρελαικών εταιριών που επενδύουν στην βιομηχανία των υδρογονανθράκων των Βαλκανικών χωρών. Η Spectrum ASA, έχοντας πραγματοποιήσει τη σεισμική έρευνα στα υδάτινα και χερσαία εδάφη της Κροατίας, ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τις γεωλογικές προοπτικές της Αδριατικής Θάλασσας.
Στο 3ο Ετήσιο Balkans and the Adriatic Oil & Gas 2014 Summit, που λαμβάνει χώρα 1η-3η Οκτώβρη στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια στην Αθήνα, θα συγκεντρωθούν εκπρόσωποι από τις: Anadarko Petroleum, Bankers Petroleum, Dana Gas, ΔΕΠΑ, Edison, Enel, Energean Oil and Gas, ExxonMobil, Gazprom, Gripen Oil & Gas, Hunt Oil, INA, Marathon Oil, OMV, Petroceltic, Petromanas, Plinacro, Ratio Petroleum, Russneft, RWE Dea, Shell, Sterling Energy, Sumitomo Corporation, Trans Adriatic Pipeline (TAP), Transatlantic Petroleum, Vegas Oil & Gas, Zarubezhneft, ΔΕΣΦΑ και 70 ακόμα εταιρείες.

Γ. Μανιάτης: Εξαιρετικά θετικές ενδείξεις από τις έρευνες

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό όπως ανέφερε ο κος Μανιάτης, το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια η νοτιοανατολική Ευρώπη άρχισε να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών εταιριών, με την αρχή να γίνεται από την Μεσόγειο. Η Αδριατική, το Ιόνιο και οι θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, είναι πλέον σημεία, όπου η έρευνα έδωσε ενδείξεις όχι απλώς ενθαρρυντικές, αλλά εξαιρετικά θετικές. Οι πετρελαϊκές εταιρίες αντιμετωπίζουν ήδη τα Βαλκάνια και την Αδριατική, ως περιοχές εξαιρετικές για επενδύσεις.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και βεβαίως την Ιταλία στον ενεργειακό τομέα και μιλώντας για την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, τόνισε, ότι η Ευρώπη, μπορεί να την εξασφαλίσει με τέσσερις τρόπους: Ενιαία Ενεργειακή Αγορά, διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών, αλλά και των ερευνητών, έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και ανάπτυξη ενδογενών πόρων, (ΑΠΕ κ.α.), ούτως ώστε να μειωθεί η εξάρτησή μας από τρίτες χώρες.

«Οι ενδείξεις είναι από ενθαρρυντικές, έως εξαιρετικά θετικές και πλέον οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια και την Αδριατική ως περιοχή εξαιρετική για επενδύσεις. Για μας είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των χωρών προς την αξιοποίηση κάθε επενδυτικού ενδιαφέροντος, χωρίς να ξεχνάμε κατά την όλη διαδικασία την αναγκαιότητα της διαφάνειας, του υγιούς ανταγωνισμού και της περιβαλλοντικής προστασίας» κατέληξε ο κος Μανιάτης.

Σε ερώτηση για την διένεξη Ευρώπης-Ρωσίας και τις προμήθειες ρωσικού αερίου, ο υπουργός δήλωσε:

«Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει τι πιστεύει κανείς, το θέμα είναι τι σχεδιάζει. Αυτό που μπορούμε να πούμε επίσημα και δημόσια είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο καλά προετοιμασμένες χώρες, έχουμε ήδη συμμετάσχει σε όλους τους γύρους των στρες τεστ που γίνονται με τον συντονισμό της ευρωπαϊκής επιτροπής, είμαστε ασφαλώς έτοιμοι για όλα τα σενάρια, το κακό το μέτριο και το καλό και αυτό που μπορούμε να πούμε με κάθε βεβαιότητα είναι ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων δεν θα υπάρξει διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου στους ευάλωτους καταναλωτές και στις βασικές υποδομές της χώρας.

Όλα τα άλλα θα αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τις οποιεσδήποτε πιθανές ελλείψεις υπάρχουν. Πάντως αυτό που έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία είναι ότι με πολύ προσοχή παρακολουθούμε και τις ανάγκες της Βουλγαρίας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Βουλγαρία στην προηγούμενη κρίση τροφοδοτήθηκε για λίγες μέρες από την Ελλάδα. Πριν μια εβδομάδα δέχτηκα την επίσκεψη του Βούλγαρου συναδέλφου μου υπουργού, είμαστε σε μια καλή συνεργασία και νομίζω ότι οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αυτό που τονίζω πάντως με αφορμή την ερώτησή σας, είναι το ζήτημα που θα θέσω και ο ίδιος στο επόμενο συμβούλιο Υπουργών στο Μιλάνο, τις επόμενες ημέρες, συμβούλιο υπουργών ενέργειας, τη λειτουργία, την αποδοχή από όλα τα κράτη μέλη του έκτακτου μηχανισμού ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που έχουμε προτείνει ως Ελλάδα, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα τροφοδοσίας της ένωσης ή κάποιων κρατών της ένωσης, λόγω κρίσης στην Ουκρανία, να αναπτυχθεί μια πλατφόρμα και ένας μηχανισμός χρηματοδότησης, προκειμένου να τροφοδοτηθούν με έκτακτα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, οι χώρες που έχουν τις αντίστοιχες υποδομές έτσι ώστε να μην υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και στην καθημερινή διαβίωση των νοικοκυριών τω κρατών-μελών.»

Keywords
Τυχαία Θέματα