Κυβέρνηση με πατερίτσες – Χάθηκαν στο μνημόνιο 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Α. Τσίπρας

Με 222 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ και 11 ΠΑΡΩΝ ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο από την ελληνική βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει 44 απώλειες και την κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης να υποχωρεί στους 118 βουλευτές, εξέλιξη η οποία καθιστά όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου. Από τους 162 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας 118 επέλεξαν το ΝΑΙ ενώ 44 επέλεξαν άλλη στάση, είτε ΟΧΙ είτε Παρών. Υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας ψήφισαν 118 κυβερνητικοί βουλευτές.

Αναλυτικά, ΟΧΙ ψήφισαν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής Επικρατείας Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, η Ηρώ Διώτη, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας.

Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου και Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη, ενώ παρών σε άρθρα ψήφισε ο Γ. Κυρίτσης.

Απόντες ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης και η Ευγενία Ουζουνίδου.

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί κατά την ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου της συμφωνίας έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και θεωρεί ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν συγκεκριμένα ότι αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου.

Τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της ορίζουν το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.

Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 14ης Αυγούστου, ψηφίζεται το Αριστερό Μνημόνιο με τη “βούλα” της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ του Π.Καμμένου και των “παραδοσιακών” μνημονιακών δυνάμεων, όπως κατήγγειλαν μέχρι τώρα τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ οι …αντι-μνημονιακοί, που αποδείχθηκαν…βασιλικότεροι του βασιλέως!

Κρίσιμος ο αριθμός των ΟΧΙ από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, το οποίο πρέπει να μην πέσει κάτω από τους 120 ψήφους για να μην οδηγηθεί η χώρα σε άμεσες εκλογές.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε όλων τη …ζωή ποδήλατο με τις απίθανες διαδικαστικές της …εφευρέσεις που καθυστέρησαν την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής και τους πάει …καρότσι μέχρι το ξημέρωμα.

Παραμονή του 15 Αύγουστου, το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων και οδηγεί σε οικτρά διάψευση όλους όσους πίστεψαν στις προεκλογικές φανφάρες και τους βερμπαλισμούς, με τα Κούγκια, τα νταούλια, τη στάση …στα όρθια και ένα σωρό άλλες παλαβωμάρες που ενέσκηψαν στο πολιτικό σκηνικό από “μικρούς” πολιτικούς.

Ένα μπράβο στον Λαφαζάνη και την παρέα του, που παρά την ριζική διαφωνία που έχουμε με τις προτάσεις τους, επέμειναν σε αυτά που προεκλογικά έλεγαν και δεν ενέπαιξαν όσους τους ψήφισαν.

V.

Keywords
Τυχαία Θέματα