ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Η Handelsblatt μας έχει για χρεοκοπία, η Telegraph για “grexit”…

Για μία χειρότερη κρίση από εκείνη που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα προειδοποιεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με άρθρο που φιλοξενεί στις στήλες της.

«Η Ελλάδα είχε φανεί ότι είχε διασωθεί από την εξαιρετική κρίση χρέους. Τώρα απειλείται με νέες εκλογές

και πολιτικό χάος. Η κρίση επιστρέφει, πιθανόν με χειρότερες συνέπειες από ό,τι την πρώτη φορά» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως «η φράση ‘Grexit’, μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, βρίσκεται ξανά σε κάθε στόμα.»

Επιπλέον αναφέρεται πως «το 2015 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της αλλαγής, αλλά διαφορετικά απ΄ ό,τι την είχε σκεφτεί ο Σαμαράς».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται πως είναι «παιχνίδι με τη φωτιά. Θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός να πρέπει να αφήσουν οι Έλληνες το ευρώ».

Ωστόσο προσθέτει πως «δεν ήταν μη αναμενόμενη η επιστροφή της κρίσης. Ο Σαμαράς βιάστηκε να κηρύξει το τέλος της. Με την βεβιασμένη ανακοίνωση του, ότι η Ελλάδα θα διώξει μέχρι τέλος του έτους την τρόικα, θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης και θα χρηματοδοτηθεί ξανά από τις αγορές”.

Telegraph: Για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ


Μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ, αναφέρει ο Jeremy Warner σε άρθρο του στη βρετανική Telegraph.

«Αυτό θα ήταν μια καταστροφή για όλους. Ωστόσο αν γίνει σωστά, η επαναφορά των εθνικών νομισμάτων στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια φωτεινή νέα αρχή», εκτιμά ο αρθογράφος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι από όλες τις αναταράξεις που ανησυχούν τους διεθνείς επενδυτές – από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στην κατάρρευση του ρουβλίου και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας – η Ελλάδα είναι αυτή που τους ενοχλεί το λιγότερο.

Όπως σημειώνει, πλέον η Ελλάδα φαίνεται να είναι ένα περιορισμένο και σε μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας πρόβλημα, αντίθετα με την ελληνική κρίση του 2011 και του 2012 που έφερε κοντά στην κατάρρευση ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Είναι μια ιστορία του χθες, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτιμά μάλιστα ότι ορισμένοι θα καλωσόριζαν μια ελληνική έξοδο καθώς θεωρούν πως θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν προειδοποίηση προς τα υπόλοιπα μέλη.

Ο αρθογράφος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα – όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης – χρειάζεται επειγόντως να φύγει από το ευρώ, αν και όχι με τον πολιτικά χαώδη τρόπο που θα συνέβαινε στο επεισόδιο μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει.

«Να εξαναγκαστεί σε έξοδο μετά από μία μονομερή χρεοκοπία θα ήταν ένα βαθιά καταστρεπτικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας «φαίνεται να θεωρεί ότι μπορεί να περάσει το δικό του απλά απειλώντας να ανατινάξει το ευρώ και πάλι», αναφέρει και προσθέτει: «Δούλεψε στο παρελθόν, άρα θεωρεί ότι μπορεί να δουλέψει και πάλι, εκτιμά. Κάνει λάθος».

«Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να χρεοκοπήσει και να μείνει στο ευρώ, ότι μπορεί, για να το θέσω διαφορετικά, να αποκηρύξει τα χρέη του αλλά και να διατηρήσει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Δυστυχώς δεν λειτουργεί έτσι», αναφέρει.

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα, ή ακόμα και άλλες χώρες της περιφέρειας, να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Μόνο οι πιστωτές του Βορρά αρνούνται να δουν αυτή την πραγματικότητα, αναφέρει, προσθέτοντας ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

«Η πρόκληση για τους ηγέτες της Ευρώπης είναι να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, να σταματήσουν να μεταχειρίζονται το ευρώ σαν να είναι κάποιος είδος θεού… και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την επιστροφή στις ελεύθερες συναλλαγματικές ισοτιμίες στα μέρη της Ευρωζώνης που τις χρειάζονται. Διορθώνοντας τις ανισορροπίες στο εμπόριο, το χρέος και την ανταγωνιστικότητα, οι μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες παρέχουν έναν φυσικό μηχανισμό της αγοράς για αυτό που οι πολιτικοί φαίνεται να μην μπορούν να πετύχουν μέσω των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής. Οι προσαρμογές στις ισοτιμίες παρέχουν επίσης αυτόματα τις αναγκαίες απομειώσεις στους πιστωτές».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να αναδειχθούν λογικοί, κεντρώοι πολιτικοί που θα είναι προετοιμασμένοι να αρθρώσουν αυτές τις πραγματικότητες, αυτό που ο Keynes χαρακτήρισε μια περίοδο “αδίστακτης αλήθειας”. Με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να έχει επιστρέψει σε πλεόνασμα και με τον πρωτογενή προϋπολογισμό ισοσκελισμένο η Ελλάδα είναι αρκετά ικανή να χρηματοδοτηθεί εσωτερικά. Εφόσον γίνει σωστά και με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν χρειάζεται να είναι η χαοτική καταστροφή που απειλεί η εκλογή του κ. Τσίπρα αλλά ένα νέο ξεκίνημα για μια οικονομία που έχει οδηγηθεί στα άκρα από τη μεγαλομανία της Ευρώπης. Είναι αυτό μια ρεαλιστική πιθανότητα; Δυστυχώς όχι σύντομα», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Guardian: Πιθανή σύγκρουση της Ελλάδας με τους πιστωτές της

Την πιθανότητα πορείας σύγκρουσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της, αν προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές ως απόρροια της αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα, Τετάρτη, γίνεται σε μια στιγμή που οι αγορές υποχωρούν, με την Ευρώπη να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τους Έλληνες περισσότερο πολωμένους από ποτέ, ενώ τονίζεται ότι από αυτήν την εκλογή υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν πολλά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη.
«Κατ’ εξαίρεση στην Ελλάδα, η αποτυχία του κοινοβουλίου να εκλέξει πρόεδρο οδηγεί σε εθνικές εκλογές», σημειώνει ο καθηγητής Kevin Featherstone, επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, προσθέτοντας ότι τη δεδομένη στιγμή οι εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες συνέπειες, αναφέροντας τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και ευρύτερη αστάθεια στην Ε.Ε. και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, αυτό που κυρίως καλούνται να αποφασίσουν οι 300 βουλευτές κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, αλλά το αν η χώρα θα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες, κάτι στο οποίο πιστεύουν πολλοί βουλευτές, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής στις εκλογές, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, η Αθήνα θα βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της.
«Ύστερα από πέντε χρόνια τεράστιων θυσιών και πραγματικής προόδου σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι πολιτικοί εξασφάλισαν να μας φέρουν πίσω στο σημείο όπου ξεκίνησαν όλα, σε κατάσταση βαθιάς κρίσης», σημειώνει σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Κερίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσθέτοντας ότι όλα αυτά οφείλονται «σε μια διάταξης στο Σύνταγμα, στην οποία κανείς δεν έδωσε σημασία στο παρελθόν».
Ο κ. Κερίδης σημειώνει ακόμη ότι η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η τελική αξιολόγηση της Ελλάδας από την τρόικα, αποδεσμεύοντας ενίσχυση 7 δισ. ευρώ.
Η αποτυχία να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος έχει αναζωπυρώσει τους φόβους αθέτησης χρέους και ενός bank run.
Παράλληλα, τονίζεται η εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να αγωνίζεται για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 180 βουλευτών για την εκλογή του Στ. Δήμα στην προεδρία της Δημοκρατίας και σημειώνεται ότι είναι απίθανο να εκλεγεί στους δύο πρώτους γύρους, όπου απαιτούνται 200 βουλευτές.
Τα έντονα παζάρια, σημειώνεται, αναμένεται να συνεχιστούν και τα Χριστούγεννα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές.
«Στο παρασκήνιο θα μπορούσαν να υπάρξουν συμφωνίες, καθώς πολλοί γνωρίζουν ότι είναι αντιμέτωποι με το τέλος της πολιτικής τους σταδιοδρομίας», σημειώνει ο καθηγητής Featherstone και προσθέτει ότι αν δεν ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «κινδυνεύουν να χάσουν το μισθό και όλα τα συνεπακόλουθα προνόμια, ενώ γνωρίζουν, επίσης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει η χώρα να προσφύγει σε εκλογές».
Τονίζεται ακόμη ότι πολλοί βουλευτές έχουν εξοργιστεί από τις εξωτερικές παρεμβάσεις στα ελληνικά πράγματα, με τελευταία την επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pierre Moscovici, ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση Σαμαρά στην προσπάθειά της να εκλέξει νέο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι θα ήταν κρίμα αν η Ελλάδα αναγκάστηκε να φύγει από την ευρωζώνη.
«Όλη αυτή η κινδυνολογία και οι ομιλίες για καταστροφή, χάος, θα μπορούσαν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, με τους βουλευτές να αισθάνονται σαν να εκβιάζονται να ψηφίσουν υπέρ», αναφέρει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δηλώσεις του οποίου φιλοξενούνται στο άρθρο, προσθέτοντας ότι «όπως έχουν τα πράγματα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αποτυχίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CNBC ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

H Ελλάδα επέστρεψε στην μικροπολιτική και τις αντεγκλήσεις, καθώς οι βουλευτές ψηφίζουν σήμερα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πολιτική αβεβαιότητα και οικονομική κρίση για τη χώρα. Το CNBC παρουσιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τη σημασία της προεδρικής εκλογής.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέπληξε τις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο, μεσούσης της πολιτικής αβεβαιότητας.
Η πρώτη εκ των τριών ψηφοφοριών πραγματοποιείται σήμερα, η δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη στις 29 Δεκεμβρίου, με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών να μην έχει διασφαλιστεί.
Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με τον Α. Σαμαρά να προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά του ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια τρομοκρατίας των βουλευτών και του λαού.

Γιατί είναι σημαντική η προεδρική εκλογή
Η σημασία της προεδρικής εκλογής, έγκειται στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.
Απλώς και μόνο η ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, ήταν αρκετή για να τρομάξει τους επενδυτές και να στείλει το κόστος δανεισμού της χώρας στα ύψη.

Επιστρέφει ο φόβος περί Grexit;
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις παρεμβάσεις του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker και του Επιτρόπου Οικονομικών Pierre Moscovici.
Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα την εμπιστοσύνη των αγορών προκειμένου να ανακτήσει τη χρηματοοικονομική της αξιοπιστία, σημειώνει το CNBC.
Ο λόγος χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνης, στο 174%, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, στο 25,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Die Welt: ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ

Δημοσιογράφοι απ’όλο τον κόσμο στην Αθήνα για την Προεδρική εκλογή

Keywords
μμε, ελλαδα, χρεοκοπια, telegraph, μμε, telegraph, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, die welt, ηλεκτρονική, εκλογες, σαμαρας, συριζα, τροικα, warner, νέα, πετρελαιο, τσιπρας, υφιστάμενη, χρεος, guardian, london, school, δημοσκοπηση, αθηνα, συνταγμα, run, Χριστούγεννα, cnbc, κραχ, αεπ, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, χρηματιστηριο, εφημεριδα δημοκρατια, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βασεις 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, αξιολογηση, ξανα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, οικονομικη κριση, χωρες, ηλεκτρονική, αεπ, δημοκρατια, εξοδος, ηγετης, οικονομια, προγραμμα, cnbc, αρθρο, απλα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωσεις, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, ευρωπη, εφημεριδα, ιδιο, ειδος, κραχ, κυβερνηση, λαθη, νικη, ξεκινημα, παντειο, πανεπιστημιο αθηνων, συγκεντρωση, στα ακρα, στομα, τριτη, υφιστάμενη, φυσικο, φοβος, χαος, αγορες, δημητρης, die welt, ελληνικα, ηγετες, χωρα, london, μεινει, run, school, warner
Τυχαία Θέματα