ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Τορπίλη στη Σύνοδο από Τουρκία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία

00:01 8/3/2016 - Πηγή: BankWars

UPD: Ολοκληρώθηκε χωρίς οριστική συμφωνία μετά τη μία το πρωί της Τρίτης η έκτακτη Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας. Οι οριστικές αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να ληφθούν σε νέα σύνοδο στις 17 Μαρτίου.
Η ΕΕ συμφωνεί να εργαστεί με την Τουρκία για συμφωνία για τους μετανάστες την επόμενη εβδομάδα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες εξουσιοδοτούν την Κομισιόν να συνεχίσει τις διμερείς επαφές με την Τουρκία και οι ηγέτες να συζητήσουν ξανά το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 17 Μαρτίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα είναι μεγάλες, πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Η Ελλάδα θα κάνει την καταγραφή των προσφύγων. Θα χορηγηθούν 3 δισεκ. στην Τουρκία για να στηρίξει τους πρόσφυγες. Η Τουρκία θα δέχεται πίσω όσους πρόσφυγες καταλήγουν στα νησία του Αιγαίου παράνομα. Μέχρι τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ.ΟΛΑΝΤ

Η Ελλάδα θα πάρει 350 εκατ για την προσφυγική κρίση και άλλα 400 εκατ έως το 2020. H Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί για να δημιουργήσει τα κέντρα προσφύγων . H Τουρκία θα λάβει 3 δισεκ. άμεσα και επιπλέον κεφάλαια αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Δύσκολα η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό θα καταλήξει σε συμφωνία, αν και κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται. Πιθανό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας κατά τη διάρκεια της νύχτας ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγερ, την ώρα που όλα τα ρεπορτάζ καταλήγουν πως η Τουρκία με τις υπερβολικές της αξιώσεις και οι χώρες του Βίζεγκραντ (Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) τορπιλίζουν τη Σύνοδο.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αιφνιδίασε τους ηγέτες της ΕΕ, προτείνοντας να πάρει πίσω η Τουρκία όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα μπουν στο μέλλον στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα, ταχύτερη κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους και επιτάχυνση των συζητήσεων για την ένταξη στην ΕΕ. Η επιταχυνση των συζητήσεων για ένταξη, σχετίζεται και με το κυπριακό, καθώς ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας έχουν μπλοκαριστεί από Κύπρο και Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε στις τουρκικές αξιώσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να «ξεπαγώσουν» τα πέντε κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν, εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του «casus belli».
ΟΙ ΧΩΡΕΣ του Βίζεγκραντ: Έχει θέσει βέτο η Ουγγαρία ως προς την μεταφορά των προσφύγων κατευθείαν από την Τουρκία. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν άσκησε βέτο στο πλάνο μετεγκατάστασης των αιτούντων ασύλου απευθείας από την Τουρκία.

Η εμπλοκή εντοπίζεται κυρίως στην άρνηση των χωρών του Βίζεγκραντ (Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) να δεχθούν ότι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Θεωρούν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα.

Αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην ελληνική πλευρά η οποία ζητά να υπάρξει απόφαση σήμερα επί του σχεδίου για επαναπροώθηση στην Τουρκία τόσο παρανόμων μεταναστών όσο και σύρων μεταναστών-προσφύγων.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ που και δεν δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα αλλά ούτε και επανεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη. “Ή θα δεχθείτε μία απόφαση για επανεγκατάσταση και μεταναστών και προσφύγων ή θα ανοίξει η βαλκανική οδός” φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός. Και όπως πρόσθεσε, αν δεχθούν μόνο την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, τότε οι πρόσφυγες θα βρουν κι άλλους δρόμους πέραν του βαλκανικού διαδρόμου για να μπουν στην Ευρώπη.

«Επιτυχία» πάντως θεωρεί η ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης Ε.Ε. – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης Ε.Ε. – Τουρκίας

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να εξεταστούν οι προτάσεις. «Αρκετές χώρες δεν μπορούν να δεχθούν απόψε τη συμφωνία, γιατί ο χρόνος προετοιμασίας δεν ήταν αρκετός» ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.
Με μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται ότι θα ξεκινήσει το δείπνο των ηγετών της ΕΕ με τον τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων τόσο μεταξύ των κρατών – μελών όσο και μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Ξαναγράφεται αυτή την ώρα το προσχέδιο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, χωρίς να περιλαμβάνεται πρόβλεψη για κλείσιμο συνόρων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα πρόκειται για μια σημαντική νίκη της συμμαχίας ΤσίπραΜέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επιθυμεί βιώσιμη λύση για το προσφυγικό, ενώ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε».

Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, «ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια “βιώσιμη λύση” από κοινού με την Τουρκία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στα ηγετικά κλιμάκια της Ε.Ε. αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας.

Νωρίτερα, το γερμανικό δίκτυο ZDF μετέδωσε πριν τη Σύνοδο Κορυφής ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή».
Το ZDF ανέφερε ακόμη πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η καγκελάριος της Γερμανίας, θέλουν να απαλειφθεί από τη Διακήρυξη της Συνόδου ο όρος «βαλκανικός δρόμος». Η εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς, ήρθε να ενισχύσει την άποψη αυτή, δηλώνοντας πως η κυρία Μέρκελ χαρακτηρίζει «εικασίες» τις αναφορές για κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ …ΠΑΖΑΡΕΥΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
«Η σημερινή διάσκεψη δεν θα ασχοληθεί μόνο με το προσφυγικό αλλά και με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νταβούτογλου.
«Θα πρέπει να δούμε όλη την εικόνα και όχι μόνο τη μετανάστευση και χαίρομαι που σήμερα υπάρχει συνειδητοποίηση αυτών των προκλήσεων» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε η σημερινή διάσκεψη δείχνει το πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία.

Α.Τσίπρας: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το προσφυγικό-Απαιτείται αναλογική κατανομή των βαρών

«Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρειάζεται ευρωπαίκή λύση…» Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση…»
«Είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση και να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία αξιόπιστη.

Όπως είπε, προσδοκά στη σημερινή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή να μειωθούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθεί το δίκτυο των διακινητών.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη αναλογική κατανομή των βαρών. «Οι κανόνες είναι για όλους. Ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις».

«Δυστυχώς ανάμεσα στις δύο Συνόδους υπήρξαν συμφωνίες που δεν εκπληρώθηκαν, άρα δεν είναι συμφωνίες» υπογράμμισε. «Στην Ευρώπη έχουμε αξίες… Οφείλουμε να μοιραστούμε την αλληλεγγύη και την ευθύνη…»

Συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου

Ο πρωθυπουργός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Τις θέσεις της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρωθυπουργός με δυο tweets. Η συνεργασία μας και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης μπορεί να αλλάξει την εικόνα προς όφελος των δύο χωρών μας.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Νωρίτερα, για συμφωνία των «28» για οριστικό κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων κάνει λόγο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

Σε άρθρο της η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων.«Η ροή των παράνομων μεταναστών κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων φτάνει στο τέλος: αυτός ο δρόμος έχει πλέον κλείσει» αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων.

Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν και στο αντάλλαγμα που θα είναι η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στα σύνορα της χώρας μας.

Keywords
σλοβακία, ουγγαρια, σλοβακία, πολωνια, τουρκια, τσεχια, αλέξης τσίπρας, νέα, μερκελ, ελλαδα, ιουνίου, τουρκια, κυπρος, τσιπρας, twitter, reuters, λύση, βρυξέλλες, zdf, tweets, βοηθεια, figaro, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, τελος ακινητων, ξανα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, χωρες, το θεμα, γερμανια, θεμα, νησια, προγραμμα, σημερινη, ωρα, reuters, zdf, αρθρο, αυστρια, αλληλεγγυη, ανγκελα μερκελ, αχμετ, βετο, βιζα, βοηθεια, βορεια, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δειχνει, δοθει, δρομος, δικτυο, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ευρωπαικη ενωση, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδεα, ισχυει, εικονα, κυρια, λεπτομερειες, λύση, λογο, μηκος, νικη, ορος, ουσιαστικα, οφελος, ροη, πρωι, ροες, σαφης, σχεδιο, φτανει, χρονος, βηματα, δικαιωμα, εφαρμογη, ενωση, figaro, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, ιουνίου, πηγες, πληροφοριες, tweets, θεσεις
Τυχαία Θέματα