ΒΟΥΛΗ: Προκαταβολή 50% της σύνταξης – Πάνω από τα 1980 ευρώ σύνταξη οι περικοπές όσων απασχολούνται

Τομή για το δημόσιο χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας τη ρύθμιση για την προκαταβολή σύνταξης που περιλαμβάνεται στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που συζητά η ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπήρξαν και στο παρελθόν, από το 1982, διατάξεις για προκαταβολή της σύνταξης στους συνταξιούχους του Δημοσίου, όμως «δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ» γιατί η διαδικασία που προέβλεπαν «ήταν γραφειοκρατική και επιβάρυνε το διάστημα του χρόνου για την απονομή της σύνταξης. Θα έπρεπε ο φάκελος να εξεταστεί

δύο φορές (μία για την προκαταβολή και μία για την κανονική σύνταξη), ενώ τώρα όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς μεσολάβηση υπαλλήλων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα κάνει νομοτεχνική προσθήκη στο άρθρο για τη διενέργεια δημοσιονομικών ελέγχων από ιδιωτικές εταιρείες με την οποία θα ορίζεται ότι κάθε έλεγχος θα διεξάγεται υπό την παρουσία δημόσιου υπαλλήλου, προκειμένου να μην εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου, αποτελεί η προκαταβολή του 50% της μηνιαίας σύνταξης σε όσους δημόσιους υπαλλήλους αποχωρούν από το Δημόσιο, για όσους μήνες χρειαστούν μέχρι την οριστική της έκδοση. Πλέον της ρύθμισης αυτής, ο εισηγητής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, ανέδειξε ως θετική τη διάταξη για την αξιοποίηση των αδρανών λογαριασμών των τραπεζών, οι οποίοι θα διατεθούν για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Παράλληλα, υπογράμμισε την αλλαγή στην φορολόγηση των απασχολούμενων συνταξιούχων, στους οποίους πλέον, «περικόπτεται το ποσό της κύριας σύνταξης (ή των κύριων συντάξεων) που υπερβαίνει τα 1980 ευρώ, αντί τα 990 ευρώ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα – κάτι που σημαίνει πως καμία σύνταξη στρατιωτικών δεν θα περικόπτεται, όταν αυτοί αυτοαπασχολούνται».«Η πρωτοβουλία κινείται πέραν των συμφωνηθέντων με τους εταίρους. Θεωρούσα πως η στήριξή της απ’ όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου θα έστελνε προς όλες τις κατευθύνσεις εντός και εκτός Ελλάδος, το σωστό μήνυμα» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.Το νομοσχέδιο, «αγοράζει χρόνο και ρευστότητα σε βάρος όσων έχουν εξωθηθεί σε συνταξιοδότηση» ανέφερε ο Δ. Γάκης του ΣΥΡΙΖΑ, μη καταβάλλοντας το σύνολο της μηνιαίας σύνταξης ως προκαταβολή, μέχρι την έκδοσή της.Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης επεσήμαναν πως δεν αναφέρεται ο διαχειριστής του λογαριασμού στον οποίον θα υπαχθούν οι αδρανείς καταθέσεις των τραπεζών, ούτε οι «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» στις οποίες αυτός θα απευθύνεται – με τον αγορητή του ΚΚΕ, Δ. Λαμπρούλη να προβλέπει με βάση τον κατατεθειμένο Προϋπολογισμό, πως σε αντίθεση με τις εξαγγελίες, οι πόροι αυτοί θα διατεθούν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Keywords
Αναζητήσεις
συνταξη πιστωση προκαταβολη
Τυχαία Θέματα