Η ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ LAMDA ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Δέκα και πλέον χρόνια χρειάστηκε το πολιτικό σύστημα της χώρας και η γραφειοκρατία για να ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση για στο Ελληνικό. Η σύμβαση για το έργο έγινε νόμος του κράτους με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Ελληνες. Το ΚΚΕ

και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

Επισημαίνεται ότι η κύρωση της σύμβασης ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η ψήφιση έγινε ενώ έξω από τη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη διαμαρτυρία, που συνεχίστηκε και μετά, από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, που αντιτίθεται στην κατασκευή του έργου και αντιπροτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Η πλειοψηφία των βουλευτών που πήρε το λόγο μίλησε για ένα έργο μεγάλης πνοής όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα που θα συντελέσει στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και στην δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κοινή ήταν εξάλλου η πεποίθηση ότι η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα προκαλέσει οφέλη και για τον τουρισμό διότι θα αποτελέσει ένα ακόμα κομμάτι του σχεδίου που ονομάζεται «ελληνική Ριβιέρα».

Πολλοί ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπενθύμισαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μεταξύ εκείνων που αντιτίθεντο σφόδρα στην αξιοποίηση των χώρων του πρώην αεροδρομίου και μίλησαν για “κωλοτούμπα”.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η σύμβαση είναι ένα μέρος του συμβιβασμού που οι πολίτες γνώριζαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν η χώρα οδηγείτο σε εκλογές. Ο υπουργός ανέφερε ότι στο τίμημα των 915 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να προστεθούν και άλλα 1,5 που θα διατεθούν για κοινωφελή έργα.Επέμεινε ότι παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τα φορολογικά έσοδα δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά και ότι το μάστερ πλαν δεν είναι δεσμευτικό.

Τη συμφωνία, παρά τα …δάκρυα, υποστήριξε και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τιμά τις υπογραφές της και δεσμεύτηκε ότι θα διευκολύνει τους επενδυτές. Διέψευσε επίσης ότι το υπουργείο Πολιτισμού επιχείρησε να δημιουργήσει εμπόδια ως προς την αξιοποίηση της περιοχής.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επιχείρησε να δικαιολογηθεί ως προς τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν μέχρι η σύμβαση να φτάσει στην Βουλή.Ο υπουργός ανέφερε ότι όλα έγιναν για να βελτιωθεί η σύμβαση και ανέφερε ότι η κυβέρνηση πάντα ήταν υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Την επιτυχή ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό αμφισβήτησε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την αξιοποίηση της έκτασης.
«Το πρόβλημα δεν είναι εάν καταφέραμε να το βελτιώσουμε ή όχι γιατί αυτό είναι κάτι που παραδέχονται όλοι. Το πρόβλημα είναι εάν η σύμβαση καθαυτή που παραλάβαμε ήταν μία καλή ή κακή σύμβαση. Και νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή και την απάντηση θα τη δώσει η ίδια η αγορά, την οποία πολλοί επικαλείστε.
Η σύμβαση ήταν καταστρεπτική. Και η αγωνία για το μέλλον δεν είναι αν εμείς καταφέραμε πολλά ή λίγα, αλλά το κατά πόσο τα άρθρα εκείνα τα οποία θα δημιουργήσουν πιθανά προβλήματα στο μέλλον είναι εκείνα τα οποία προήλθαν από τη δικής μας διαπραγμάτευση ή από εκείνο που παραλάβαμε», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αποδομώντας επί της ουσίας και τη ρητορική της κυβερνώσας πλειοψηφίας για τις αλλαγές που πέτυχε στη σύμβαση για το Ελληνικό.
Ο κος Τσιρώνης δήλωσε υπερήφανος που η κυβέρνηση «έσωσε ότι μπορούσε να σώσει», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχουν δοθεί ακόμη απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τη λειτουργικότητα του έργου στην περιοχή του Ελληνικού, για να καταλήξει στη δήλωση πως αν ο ίδιος ήταν επενδυτής θα ήταν καχύποπτος.
«Ναι εγώ αν ήμουν επενδυτής θα ήμουν καχύποπτος για το Ελληνικό άρα πραγματικά υπάρχει ακόμα ανησυχία. Πραγματικά ακόμα δεν σώθηκε η παρτίδα όσες βελτιώσεις κι αν πετύχαμε», κατέληξε ο Γιάννης Τσιρώνης, προκαλώντας με την ομιλία του την αντίδραση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, ο οποίος τον εγκάλεσε ότι απαξιώνει την επικείμενη επένδυση, καλώντας τον αν διαφωνεί να παραιτηθεί. «Δεν απαξιώνω εγώ την επένδυση. Η αγορά θα την απαξιώσει», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, που προκάλεσε αίσθηση.

Στους αγώνες της Αριστεράς για το Ελληνικό αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αγγελική Καρακώστα.Αν και δεν έθεσε ζήτημα καταψήφισης της σύμβασης ομολόγησε ότι ο σχεδιασμός για την περιοχή δεν είναι εκείνος που το κόμμα της ήθελε. Απέδωσε πάντως τις ευθύνες για το αποτέλεσμα τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε με θερμά λόγια για το έργο και επέρριψε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια η ελληνική Ριβιέρα.

«Η Ελλάδα έχει πρόβλημα από τον κομμουνισμό, όχι από τον νεοφιλελευθερισμό» είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε «η ελληνική Ριβιέρα στο Σαρωνικό δεν έγινε επειδή όλα αυτά τα χρόνια ήσασταν εσείς».

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός θα παρακολουθεί προσωπικά την επένδυση βήμα προς βήμα προκειμένου να δώσει έτσι το σήμα και σε άλλους επενδυτές να επενδύσουν σε μεγάλα project στη χώρα μας.

Για έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας, εκ μέρους της Κυβέρνησης, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να αποφασίσουν αν το Ελληνικό είναι ένα ωφέλιμο έργο ή μια στρατηγική υποχώρηση.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας επιχείρησε να ανατρέψει το επιχείρημα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ωφελούν μόνο τους επενδυτές και αποκλείουν το λαό. Μίλησε συγκεκριμένα για παραλίες στο δήμο Ελληνικού που δεν έχουν αξιοποιηθεί και είναι γεμάτες σύριγγες και τοξικομανείς και για το φαληρικό Δέλτα που αποτελεί κόσμημα για την Αττική.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι το έργο στο Ελληνικό πλησιάζει τα όρια των Ολυμπιακών Αγώνων και μίλησε ξανά για την έναρξη υλοποίησης του οράματος της «ελληνικής Ριβιέρας» που θα εκτείνεται από το Πέραμα έως το Σούνιο και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και της οικονομίας. Για τη συμβολή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που στήριξε –όπως είπε- με συνέπεια την επένδυση, έκανε λόγο ο κ. Κωνσταντινόπουλος που υποστήριξε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για το έργο αυτό συμπίπτει με το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και με το τέλος των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν την μεγάλη επένδυση.«Μόνο εμείς στηρίξαμε με συνέπεια την επένδυση του Ελληνικού, με στόχο 70.000 νέες θέσεις εργασίας, ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες το χρόνο, μία “Αθηναϊκή Ριβιέρα” από το Πέραμα έως το Σούνιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

ΠΟΤΑΜΙ

Ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) ανέτρεξε στα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ για την επένδυση που καταδεικνύουν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και προειδοποίησε « φτάσαμε σήμερα στην κύρωση της σύμβασης από την βουλή των ελλήνων μετά από περιπέτειες 15 χρόνων. Το ζητούμενο όμως, πια, είναι η έναρξη υλοποίησης του project. Κάθε καθυστέρηση, κάθε ανατροπή, κάθε εμπόδιο θα σημαίνει απώλεια παραγωγής εθνικού πλούτου και εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα περαιτέρω επιβάρυνση των ελλήνων φορολογούμενων πολιτών».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γ.Μαυρωτάς είπε πως η Κύρωση της Σύμβασης είναι ένα βήμα, που έπρεπε να γίνει από καιρό, προκειμένου ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει πόλος ανάπτυξης για την περιοχή, καθώς πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο με σαφείς αναπτυξιακούς στόχους.

ΑΝΕΛ

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμένος, έκανε λόγο «για μια εθνική επένδυση, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη», όπως είπε, η οποία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό.

«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης με νέες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου της τάξεως των 50.000-60.000, που βοηθά την Ελλάδα να φύγει επιτέλους από την εσωστρέφεια», τόνισε. Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η επένδυση, χωρίς καθυστέρηση, γιατί έτσι, όπως είπε, θα βοηθήσει και στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα ξεκινήσει εντός του έτους. «Μακροοικονομικά είναι τόσο σημαντική που δεν πρέπει να γίνει κανένα λάθος καμία καθυστέρηση. Και καλά θα κάνει η αντιπολίτευση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση και να μην μένει σε πολιτικά ευφυολογήματα», τόνισε ο κ. Καμένος.

«Σήμερα ξεπουλάτε τις ιδέες σας, όπως και κάθε σύνθημα που φωνάζατε στην ντουντούκα», είπε, απευθυνόμενος προς τη συμπολίτευση, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

ΚΚΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο παρελθόν περί διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του Ελληνικού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτελεί εντολές των δανειστών.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα «ξεπούλημα υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος του ελληνικού λαού».

«Είναι πράγματι μια δίκαιη ανάπτυξη αλλά όχι υπέρ του λαού. Είναι μια ανάπτυξη στον καπιταλισμό και εννοείται υπέρ μόνο των επιχειρηματιών που πατούν στα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων», υπογράμμισε η κ. Μανωλάκου.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

«Είναι μια συμφωνία για την οποία δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε τίποτα. Μια επένδυση οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι γνωστές όσο θα έπρεπε. Λίγα πράγματα κατάφερε να αλλάξει η κυβέρνηση», υποστήριξε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι αναγκάζεται να υπερασπιστεί σήμερα μια συμφωνία την οποία είχε πολεμήσει ως αντιπολίτευση, ενώ αναγνώρισε ότι, «δεν είναι καθόλου μικρό και ασήμαντο το κόστος ανάπλασης του μητροπολιτικού πάρκου και όλα τα σπουδαία έργα που θα γίνουν στη περιοχή του Ελληνικού».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Για «συμφωνία ξεπούλημα και όχι αξιοποίησης του Ελληνικού», έκανε λόγο η εισηγήτρια τηςΧρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, δηλώνοντας ότι το κόμμα της θα την καταψηφίσει. «Η σύμβαση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που εξυπηρετεί εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Συνυπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις», ανέφερε η κ. Ζαρούλια. Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «ως αντιπολίτευση κλαψούριζε για το Ελληνικό και τώρα ως κυβέρνηση γίνεται ο δήμιός του και το εκτελεί από τα 11 βήματα».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Βουλή: Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την παραχώρηση του Ελληνικού

Με τους εισηγητές των κομμάτων και με τη συντριπτική συναινετική διάθεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επένδυση του Ελληνικού, η ψήφιση του οποίου θα ολοκληρωθεί αργά απόψε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, υπεραμύνθηκε της σύμβασης, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη στρατηγική επένδυση που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να τη βελτιώσει κατά πολύ.

«Με την τροποποιητική σύμβαση, πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, ανοιχτοί και προσβάσιμοι χώροι. Μιλάμε για ένα Μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο στον κόσμο, που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό χωρίς περιορισμούς» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ουρσουζίδης πέραν του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο επενδυτής θα γίνουν επιπλέον 1,5 δισ. έργα υποδομής και τόνισε ότι όλοι οι ανοιχτοί χώροι θα κατασκευαστούν την πρώτη 5ετία, κάτι που δεν προβλεπόταν στην προηγούμενη σύμβαση.

Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις περί ξεπουλήματος αντιτείνοντας ότι δεν πουλιέται το ακίνητο αλλά παραχωρείται απλώς για αξιοποίηση και σε 99 χρόνια, όπως είπε θα επιστραφεί στο δημόσιο το 70%.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για θράσος, υποστηρίζοντας ότι όσο ήταν αντιπολίτευση πάλεψε εναντίον οποιασδήποτε επένδυσης που θα πήγαινε τη χώρα μπροστά.

«Τέτοιοι Φαρισαίοι και υποκριτές είστε. Η πρώτη φορά Αριστερά στην εξουσία έρχεται και πανηγυρίζει που δίνει τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. Όταν το έκανε ο Σαμαράς ήταν προδότης, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι πατριώτης» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Υποστήριξε ακόμα ότι καμία βελτιωτική αλλαγή δεν κατάφερε η κυβέρνηση, αντίθετα, όπως υποστήριξε, για τα δύο χρόνια καθυστέρησης στην επένδυση, έχασε το Δημόσιο 1 δισ. ευρώ.

«Εμείς θα ψηφίσουμε το Ελληνικό. Δεν θα σας πούμε ότι είστε πουλημένοι γιατί δεν είμαστε ίδιοι και θέλουμε ο τόπος να πάει μπροστά» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης

Keywords
βουλη, συριζα, χρυση αυγη, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, αδωνις γεωργιαδης, ολυμπιακοί αγώνες, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, αθηνα, τσιπρας, εκλογες, κος, δημοκρατια, χαιρεται, θυμιζει, ελλαδα, project, ιοβε, σημαίνει, αναδιαρθρωση, ενωση, χρυση, σαμαρας, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, κικιλιας, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, ενωση κεντρωων, βουλευτες, ελενη, αυγη, βημα, βουλη των ελληνων, δημοκρατια, εθνικη, ιοβε, κοντρα, οικονομια, σημερινη, σουνιο, υπουργειο πολιτισμου, αγορα, αγωνες, αγωνια, αδωνις, αρθρα, απωλεια, αττικη, γινει, γινεται, δελτα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εργα, εξελιξη, επενδυτης, επρεπε, ερχεται, ευθυνη, ευκλειδης, ιδεες, ιδια, θεσεις εργασιας, θυμιζει, θρασος, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, κοσμημα, κος, κρατικο, λαθος, λεπτομερειες, λογια, λογο, μητσοτακης, μικρο, νεες θεσεις εργασιας, παντα, οδυσσεας, ορια, ωφελιμο, περιβαλλον, πηγαινε, προβληματα, ρητορικη, ριβιερα, σεβασμος, συγκεκριμενα, συζητηση, σχεδιο, φορα, χρυση, δημητρης, εμφαση, ενωση, χωρα, project, υπουργειο, καχυποπτος, κομματι, μπροστα, σημαίνει, σημα, σπυρος, θεοχαρης, θεσεις, χαιρεται, ξεκινησε, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα