Βουλή: Εγγύηση και όχι ενέχυρο το υπερταμείο, λέει ο Τσακαλώτος – Αντιπολίτευση: Υποθηκεύετε τη δημόσια περιουσία, αυξάνετε τον ΕΝΦΙΑ

Κόντρες στη Βουλή για την “υποθήκευση” στους δανειστές της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια αλλά και για τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί.

Απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο συζητούμενο στη Βουλή πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η ψήφιση του οποίου θα ολοκληρώσει και την 4η αξιολόγηση του προγράμματος, επιχείρησε να δώσει ο Ευκλείδης

Τσακαλώτος.

Όπως είπε, βάσει του νομοσχεδίου δεν προκύπτουν νέα μέτρα, ούτε περισσότερη λιτότητα, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει «δεν πουλά φούμαρα».

Για το περίφημο υπερταμείο ωστόσο και την καταγγελία της αντιπολίτευση πως δίνεται το σύνολο της δημόσιας περιουσίας ως ενέχυρο στον ESM για τα δάνεια προς στη χώρα την τελευταία τριετία, ο υπουργός των Οικονομικών, επιχείρησε να κάνει διαχωρισμό μεταξύ της έννοιας της υποθήκης- την οποία και αντέκρουσε- και της εγγύησης – την οποία και αποδέχθηκε.

«Δεν πρόκειται για υποθήκη μόνο εγγύηση», δήλωσε χαρακτηριστικά χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις .

Επιχειρώντας δε εξηγήσει τη θέση του, σημείωσε ότι όταν ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο (καλοκαίρι του 2015), στη δανειακή σύμβαση υπήρχε η υποχρέωση πως όταν υπάρξει το υπερταμείο θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη. « Δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι καλύτερο, αυτό μπορούσαμε να πάρουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τον ΕΦΝΙΑ, ο υπουργός υποσχέθηκε πως ο «πιο πολύς κόσμος» δεν θα «καταλάβει τίποτα», σημειώνοντας ότι «στις λαϊκές περιοχές η διαφορά θα είναι μη μετρήσιμη. Δεν σας βοηθάει όταν οι εφημερίδες σας λένε για αύξηση 200-300 ευρώ στο Περιστέρι και τελικά ο πολίτης δει 8 ευρώ. Όταν θα έχουμε βγει από μνημόνιο και έχουμε πάρει το χρέος τι θα λέτε μετά;».

Ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε τα δημοσιεύματα περί 15 δισ. ευρώ νέων μέτρων, επισημαίνοντας πως για να έχει κανείς τέτοιες θέσεις θα πρέπει «να μην ξέρει αριθμητική». Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον υπουργό το σύνολο των μέτρων είναι της τάξης των 4,275 δισ. ευρώ ενώ των αντίμετρων 4,764 δισ. ευρώ. «Τα αντίμετρα τα αρχίσαμε νωρίς! Αντί να αρχίσουμε τα αντίμετρα και τις παροχές το 19 το, αρχσαμε το 18! Δίνοντας 220 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν χάνεται αλλά δημιουργεί περισσότερο χώρο για δημοσιονομική επέκταση», είπε και πρόσθεσε: «Ότι έχετε διαβάσει στις εφημερίδες ή ακούσει από την αντιπολίτευση δεν στέκουν! Τίποτα απολύτως. Ούτε νέα μέτρα ούτε περισσότερη λιτότητα!».

Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε πως υπάρχει λιτότητα στη χώρα αλλά ισχυρίστηκε πως οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται βοηθά στην αποκλιμάκωσή της. « Μην ακούμε εξωφρενικά πράγματα για χειρότερο μνημόνιο», είπε.

Πυρά απο την αντιπολίτευση

«Στο ίδιο έργο οι θεατές! Επικαλείται η κυβέρνηση πιεστικά χρονικά διαστήματα όταν δεν έχουμε εκταμιεύσει τη δεύτερη υποδόση από την προηγούμενη αξιολόγηση!», δήλωσε από τη πλευρά της ΝΔ ο Χρ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Επειδή πολλές διατάξεις δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο αλλά πιθανόν στις επικαιροποιήσεις, μπορείτε είτε να μας τις υποβάλετε είτε να μας πείτε σε ποια σημεία περιλαμβάνονται οι διατάξεις του μνημονίου».

«Το βάρος του νομοσχεδίου δεν είναι τα 122 άρθρα. Αλλά πέραν των άλλων το άρθρο 109 που αναθεωρεί το τρίτο μνημόνιο και έχει συμπληρωματική σύμβαση που εκχωρείται η δημόσια περιουσία», είπε ο Γ. Κουτσούκος κάνοντας λόγο για σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν από την γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας.

Σταϊκούρας: Αχρείαστο το μνημόνιο, επώδυνο για τους πιο αδύναμους

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ χαρακτήρισε αγωνιώδεις τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκαλύψει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, με τον Γ. Αμυρά από το Ποτάμι να κάνει λόγο για νομοσχέδιο μαμούθ και να ζητά τη μετάφραση του επικαιροποιημένου μνημονίου στα ελληνικά. Αντίστοιχο αίτημα απηύθυνε και ο Μ. Γεωργιάδης από την ΕΚ, ενώ με τις διαδικασίες συμφώνησε ο Θ. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Χουλιαράκης επέμεινε πως τα επικαιροποιημένα κείμενα των προγραμμάτων είναι μια διαδικασία που εκτελείται σε κάθε πρόγραμμα προσαρμογής και ότι πρόκειται για δημόσια έγγραφα αναρτημένα στο διαδίκτυο. « Την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης ακολουθούμε και εμείς», συμπλήρωσε με νόημα.

Ωστόσο, η επιμονή της αντιπολίτευσης οδήγησε τον εισηγητή της πλειοψηφίας, Μάκη Μπαλαούρα, να ζητήσει από το προεδρείο των επιτροπών μέχρι το τέλος της συζήτησης και πριν το νομοσχέδιο εισαχθεί στην Ολομέλεια να έχουν μεταφραστεί και κατατεθεί όλα τα επίμαχα κείμενα.

Μπακογιάννη: Δεν έχετε νομιμοποίηση να υποθηκεύσετε την περιουσία του Δημοσίου

Επίθεση στη κυβέρνηση για τις προωθούμενες εντός του πολυνομοσχεδίου διατάξεις εξαπέλυσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής η κ. Μπακογιάννη προειδοποίησε τη κυβέρνηση πως δεν έχει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού να υποθηκεύσει την περιουσία του για 99 χρόνια. Και αυτό γιατί, όπως είπε, πρόκειται για παρέμβαση που δεν μπορεί να διορθωθεί από καμία επόμενη κυβέρνηση.

«Δεν έχετε δικαίωμα ούτε εκπροσωπείτε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για να υποθηκεύσετε την περιουσία του για 99 χρόνια. Και η απάντηση “τι να σου κάνω μωρέ” δεν μπορεί να ισχύσει εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Ακόμα, στηλίτευσε τη λογική των πλεονασμάτων λέγοντας πως «εσείς που μιλούσατε για ανέφικτα πλεονάσματα 3,5% νομοθετείτε πλεόνασμα 11 δισ. για το 2022 με ανάπτυξη 1,8% που σημαίνει ότι το απόλυτο στράγγισμα της οικονομία».

Η κ. Μπακογιάννη, σημείωσε επίσης πως με τις παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν συνολικά τρεις συντάξεις, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως «θα το βρει μπροστά της», ενώ αναφερόμενη στον ΕΝΦΙΑ και ειδικά στις ανατροπές στις λαϊκές συνοικίες είπε: «φέρνετε αύξηση των αντικειμενικών αξιών και να οδηγείτε τους ανθρώπους αυτούς σε απόγνωση Ξανασκεφτείτε το! Είναι θέμα- πρόκληση για τον οποιονδήποτε έχει οποιαδήποτε σχέση με τη πραγματικότητα που ζούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα