Βουλή – Ευ.Τσακαλώτος: Κοινές μετοχές τραπεζών θα πάρει το ΤΧΣ – “Θα θέλαμε παρέμβαση στις τράπεζες, αλλά…”

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος είπε στη Βουλή ότι οι νέες μετοχές των τραπεζών που θα πάρει το ΤΧΣ θα είναι κοινές με δικαίωμα ψήφου ενώ πρόσθεσε ότι η σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα προβλέπει ότι η μετατροπή των παλιών προνομιούχων μετοχών θα γίνει επίσης σε κοινές με δικαίωμα ψήφου μετοχές.

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, είπε ότι υπάρχει εξισορρόπηση

των συμφερόντων μεταξύ του Δημοσίου και των ιδιωτών αλλά παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών πράγμα που δεν το εξασφαλίζει το νομοσχέδιο.

«Θα θέλαμε να επηρεάζουμε την πολιτική των τραπεζών ώστε να μην επενδύουν σε επικίνδυνα εργαλεία. Όχι να τις επηρεάζουμε για τις διοικήσεις και για το σε ποιους θα δίνουν δάνεια» ανέφερε για να προσθέσει «Όπως είπε ο Τζον Ρομπινσον για την αγορά εργασίας: το χειρότερο στον καπιταλισμό είναι να μην σε εκμεταλλεύεται ο καπιταλισμός. Το ίδιο ισχύει για την ανακεφαλαιοποίηση. Το χειρότερο θα ήταν να μην υπάρχει ανακεφαλαιοποίηση καθώς θα υπήρχαν δυσάρεστες εξελίξεις για τους ανθρώπους… Μέσα στον καπιταλισμό μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα των τραπεζών όχι όμως το ζήτημα της εργασίας».

Υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται παράλληλα με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» ενώ σημείωσε ότι και οι δύο διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο υπουργός επιχείρησε να καλύψει πλήρως τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη από τα ομαδικά πυρά που εκτόξευσε νωρίτερα η αντιπολίτευση χρεώνοντάς την πλήρη εκτροπή της ελληνικής οικονομίας, την επιβολή των capital controls και την ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα