“Βόμβα” ESM – Πιθανή η αύξηση του κόστους της ελληνικής διάσωσης – Έρχονται νέα μέτρα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους της ελληνικής διάσωσης, το οποίο αν συμβεί θα σημάνει και τη λήψη επιπλέον μέτρων, σύμφωνα με τον Christophe Frankel, οικονομικό διευθυντή του ESM.

“Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο”, δήλωσε ο Frankel στο πρακτορείο Bloomberg.

“Γνωρίζουμε ότι αυτό που χρεώνουμε σήμερα δεν θα είναι αυτό που θα χρεώνουμε αύριο και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ενδεχομένως να

χρεώνουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια”.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζεται με επιτόκιο 1% για τα κεφάλαια που διαθέτει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Οι εν λόγω δαπάνες δεν είναι όμως «κλειδωμένες» για όσο διαρκέσει το ελληνικό δάνειο, ανέφερε ο Frankel.

«Εάν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να κινούνται προς τα επάνω, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι είτε για νέες φορολογικές οπισθοδρομήσεις ή / και νέες διαπραγματεύσεις για τα λεγόμενα πρόσθετα έξοδα παροχής υπηρεσιών από τον ESM», δήλωσε επίσης ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.

Keywords
Τυχαία Θέματα