Βολιβία: Διώξεις κατά μεταλλωρύχων για τη δολοφονία του υφυπουργού Εσωτερικών

Οι αρχές της Βολιβίας άσκησαν χθες επίσημα δίωξη σε βάρος τριών μεταλλωρύχων για τη δολοφονία του υφυπουργού Εσωτερικών Ροδόλφο Ιλιάνες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας που οργάνωσε διαδηλώσεις και τον αποκλεισμό ενός δρόμου στο Παντούρο, ένα χωριό σε μεγάλο υψόμετρο, 200 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Η δολοφονία του Ιλιάνες, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε

μέχρι θανάτου μετά την απαγωγή του την Πέμπτη από μεταλλωρύχους διαδηλωτές, προκάλεσε σοκ στη Βολιβία.

Η εισαγγελία άσκησε δίωξη σε βάρος τριών προσώπων για τον φόνο, συμπεριλαμβανομένου του Κάρλος Μαμάνι, του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Μεταλλευτικών Συνεταιρισμών της Βολιβίας (FENCOMIN).

Την περασμένη εβδομάδα, η Συνομοσπονδία απέκλεισε τον οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα Λα Πας με την πόλη Ορούρο. Ακολούθησαν εκτεταμένα βίαια επεισόδια, στα οποία σκοτώθηκαν δύο μεταλλωρύχοι και τραυματίστηκαν 17 αστυνομικοί, καθώς διαδηλωτές χρησιμοποίησαν εναντίον τους δυναμίτιδα.

Η κυβέρνηση εξήγησε πως ο Ιλιάνες στάλθηκε ως διαμεσολαβητής να κάνει επαφή με τους διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να αρχίσει διάλογος.

Σε βάρος του Μαμάνι, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο, διακεκριμένη κλοπή, σύσταση και συμμορία, οπλοκατοχή και επίθεση εναντίον στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μετά τον φόνο του υφυπουργού, τα μπλόκα εγκαταλείφθηκαν και οι κινητοποιήσεις ανεστάλησαν, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα