Βολές κατά του Υπερταμείου από Μπακογιάννη-Βενιζέλο. Απάντηση Σταθάκη

Βολές εξαπέλυσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το νέο Υπερταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας καταλογίζοντας στην κυβέρνηση παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας, υπεραμύνθηκε του χαρακτήρα του νέου Υπερταμείου υποστηρίζοντας ότι θα χτίσει νέες αξίες.

Συγκεκριμένα, σε καταλογισμό ευθυνών

για παράδοση της εθνικής κυριαρχίας, μέσω του Υπερταμείου διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, θα προχωρήσει η ΝΔ, – όπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη – αν η κυβέρνηση δεν φέρει στη Βουλή μια διάταξη που να εξαιρεί ρητώς τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που δεν μπορεί να ενταχθούν στο Tαμείο.

«Μία ρύθμιση που να λέει πως ότι πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί θα αποφασίζεται από την Βουλή, σας λέμε κι εμείς και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, να φέρετε».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων αλλά ποτέ δεν αποδέχθηκε αυτού του είδους το υπερταμείου που πάντα ζητούσαν οι δανειστές, τονίζοντας πως πρόκειται για αφαίρεση όλης της δικαιοδοσίας πάνω στην ακίνητη περιουσία του δημοσίου, που περιέρχεται στον ουσιαστικό έλεγχο των πιστωτών στο διηνεκές . « Πρόκειται για πλήρη παράδοση στο διηνεκές της κυριαρχίας. Πρόκειται για υπαγωγή σε διαρκή κηδεμονία», ανέφερε.

«Το Ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά έχει το χτίσιμο νέων αξιών» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στην σφοδρή κριτική της ΝΔ και ειδικώς προς τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος μίλησε για ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού και συνευθύνη όλης της κυβέρνησης και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «στο ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, μέσω «της προδοτικής διάταξης» για το υπερΤαμείο.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η διαφορά του Ταμείου με το ΤΑΙΠΕΔ δεν βρίσκεται στο πόσα περιουσιακά στοιχεία εντάσσονται σε αυτό, ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν λιγότερα, αλλά στον χαρακτήρα του, που δεν αφορά μόνον σε ιδιωτικοποιήσεις ενώ κι αυτές υπόκεινται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Ανταπαντώντας ο κ. Βορίδης, είπε προς τον κ. Σταθάκη πως ενώ λέει πως από το Ταμείο αυτό θα διοχετεύεται το 50% στο χρέος και το 50% στην ανάπτυξη, δεν λέει «τι θα είναι αυτό που θα πηγαίνει στο χρέος». «Θα πηγαίνει λοιπόν, ότι αποτελεί έσοδο του Δημοσίου για 100 χρόνια, όση δηλαδή η διάρκεια της εταιρείας. Και το 50%, δυνητικώς, να ανατοποθετείται για να δίνει αξία στα περιουσιακά στοιχεία, που ενδέχεται να εκποιηθούν, για να ξαναπάει αυτό στο χρέος» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε, επιπλέον, τους βουλευτές να του πουν που αναφέρεται στο άρθρο, με τον οποίο ορίζεται ο τρόπος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα