ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Μπορεί να αποσύρει τις θυγατρικές από το Χρηματιστήριο;

Τουλάχιστον 440 εκατ. ευρώ θα χρειαζόταν η Βιοχάλκο για να καταστήσει ιδιωτικές τις οκτώ εισηγμένες (Ελβαλ, Σιδενόρ, Ελληνικά Καλώδια, Σίδμα, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ετεμ, Σωληνουργεία Κορίνθου), δηλαδή να κάνει δημόσιες προτάσεις προς τις μειοψηφίες των μετόχων (σ. σ το ποσό αφορά την εξαγορά των ποσοστών μειοψηφίας στην λογιστική τους αξία Book value).

Το πρόβλημα, όμως, με την Βιοχάλκο είναι το γεγονός ότι, στο εξάμηνο τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν μόλις 96 εκατ. ευρώ. Το

ποσό των 440 εκατ. ευρώ υπολογίζουν έγκυροι διαχειριστές και αφορά την λογιστική αξία των εταιρειών – ενώ προϋπόθεση για τις δημόσιες προτάσεις είναι ότι στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οι δημόσιες προτάσεις θα πραγματοποιηθούν σε χαμηλότερη τιμή.

Αντίθετα, στις εταιρείες οι οποίες τα μεγέθη είναι αυξητικά, εκεί η διοίκηση δύσκολα θα μπορεί να στηρίξει δημόσιες προτάσεις με χαμηλές τιμές.

Για παράδειγμα, η λογιστική αξία της Σιδενόρ κυμαίνεται περί τα 120 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή κινείται στα 147 εκατ. ευρώ – μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης.

Στην Σιδενόρ, η τιμή της δημόσιας πρότασης θα ήταν σαφώς χαμηλότερη δεδομένων των δυσμενών συνθηκών στον κλάδο που αναγκάζουν την εταιρεία να καταγράφει σημαντικές ζημίες.

Στην Ελβαλ, λ.χ για το 35% που θα χρειαστεί να αγοραστεί θα απαιτηθούν 105 εκατ.
ευρώ ( με βάση την λογιστική αξία η οποία κινείται στα 300 εκατ. ευρώ )

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR

Keywords
Τυχαία Θέματα