EUROGROUP: Δίμηνη παράταση του μνημονίου – Επιστρέφει η τρόικα – Υπέρ της προληπτικής γραμμής

(upd) Την τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο μήνες αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα αύριο επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και στη συνέχεια και επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τριμερούς.

Η τρέχουσα αξιολόγηση θα κρατήσει

μέχρι τις αρχές του 2015, όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, παρατάθηκε για δύο μήνες η χρήση των “κεφαλαίων ασφαλείας” για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η πιστωτική γραμμή θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τις σχετικές εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι η συμφωνίας δίμηνης παράτασης, ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση, ενώ σημείωσε ότι η Ε.Ε. καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας για πιστωτική γραμμή ECCL.

ΥΠΟΙΚ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟ EUROGROUP

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τάσσονται υπέρ της χορήγησης προληπτικής πιστωτικής γραμμής, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το Eurogroup διαπίστωσε σημαντική πρόοδο της Ελλάδα αναφορικά με την πέμπτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κατά τη διάρκεια του Eurogroup η Ελλάδα απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του το Eurogroup για την Ελλάδα. Οι βελτιωμένες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν την αξιοσημείωτη προσαρμογή που έχουν αναλάβει οι Έλληνες πολίτες και αρχές. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αποδυκνέται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Χαιρετίζουμε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Ωστόσο, παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ € από το ανεξόφλητο υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF, δήλωσε ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ.

Ως εκ τούτου το Eurogroup, διάκειται ευνοϊκά σε αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσουν τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης.

Παράλληλα έδωσε εντολή στο Euroworking Group να αναφέρει στα κράτη μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας EFSF Master Financial Facility Agreement από το Δ.Σ. του EFSF μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον, πληροφορούμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015, σε συνδυασμό με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μία τέτοια παράταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις έως το τέλος του έτους.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και τόνωση της απασχόλησης αλλά και εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης παραμένουν υπέρ της ένταξης της Ελλάδας, στην προληπτική πιστωτική γραμμή, αν η χώρα το ζητήσει και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών”.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

“Κλειδώνει” σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ενώ επιστρέφει και η τρόικα, αρχής γενομένης από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία αναμένονται αύριο Τρίτη στην Αθήνα.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ακόμη επίσημα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποστολή του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις 9 μέχρι τις 19 του τρέχοντος μηνός. Επίσης, δεν διευκρινίζεται αν η αποστολή θα έχει τη μορφή «τεχνικού κλιμακίου», τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ή θα πρόκειται για «ολοκληρωμένη αποστολή».

Επίσημη ανακοίνωση ενδεχομένως να δοθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο υπεύθυνος της Αποστολής του Ταμείου, Ρίσι Γκογιάλ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και συμμετέχει στις συζητήσεις

«Ανοιχτό παραμένει το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ερωτηθείς αν θα δοθεί εξάμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Dijsselbloemαπάντησε ότι η παράταση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε πως η τρόικα θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Dijsselbloem είπε πως πρέπει να αποφασιστεί αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να κλείσει στο τέλος του έτους ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. «Το θέμα παραμένει ανοιχτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προς επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας, λέγοντας πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσπαθήσουν να προχωρήσουν όσο πιο πολύ γίνεται, έως το τέλος του έτους.

Β. ΣΟΪΜΠΛΕ: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα – Θα καθυστερησει αλλά θα πάρει τη τελευταία δόση

H Ελλάδα θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμη για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το πακέτο βοήθειας, αν και σε γενικές γραμμές είναι σε καλό δρόμο, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συνέρχονται σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την περίπτωση της Ελλάδας, και το ενδεχόμενο τεχνικής παράτασης του μνημονίου κατά έναν ως έξι μήνες.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει – πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης – και ο Πωλ Τόμσεν.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για τους προϋπολογισμούς 2015

Η Ελλάδα και η Κύπρος, που δεν αξιολογήθηκαν σήμερα, καθώς υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Το Eurogroup καλεί τις δύο χώρες αυτές να συνεχίσουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα αντίστοιχα προγράμματά τους με αποφασιστικότητα.

Οι αναφορές αυτές περιλαμβάνονται στο ανακοινωθέν που υιοθέτησε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για 16 σχέδια προϋπολογισμού του 2015 χωρών μελών – διαδικασία από την οποία εξαιρούνται η Ελλάδα και η Κύπρος που βρίσκονται σε προγράμματα.

Σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο έκρινε ότι επτά κράτη μέλη διατρέχουν τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι τέσσερις σε προληπτικό σκέλος (Μάλτα, Αυστρία, Βέλγιο και Ιταλία) και οι τρεις σε διορθωτικό σκέλος (Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία) ενώ ειδικά για το Παρίσι, τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν στην εισήγησή της, η επανεξέταση της κατάστασης τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Γαλλία το Eurogroup τονίζει ότι συμφωνεί με την εκτίμηση της Επιτροπής πως το σχέδιο προϋπολογισμού είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ευρωζώνη τονίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Γαλλίας το 2015 θα είναι 0,3% του ΑΕΠ, ενώ απαιτείται 0,8% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Σε αυτή τη βάση, όπως αναφέρει το Eurogroup, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας, προκειμένου να συμμορφωθεί το Παρίσι με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το συμβούλιο χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της Γαλλίας να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι σύμφωνος με την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015. Η Ευρωζώνη χαιρετίζει, επίσης, τις δεσμεύσεις της Γαλλίας για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας και να ενθαρρύνει την υλοποίηση φιλόδοξης και ευρείας ατζέντας μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία το Eurogroup συμφώνησε με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους είναι επίσης σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). «Ενώ αναγνωρίζουμε ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και το πολύ χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού έχουν περιπλέξει την επίτευξη των κριτηρίων αναφοράς στη μείωση του χρέους και την πλήρη συμμόρφωση με τον κανόνα του χρέους φαίνονται πολύ απαιτητικές σε αυτό το σημείο, το υψηλό επίπεδο του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ανησυχίας», επισημαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Ιταλίας το 2015 θα είναι 0,1% του ΑΕΠ , ενώ απαιτείται 0,5 % του ΑΕΠ στο πλαίσιο του προληπτικού σκέλους. Σε αυτή τη βάση, θα χρειαστούν αποτελεσματικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας, υπογραμμίζει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.

Χαιρετίζουμε τις δεσμεύσεις της Ιταλίας να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα είναι συμβατός με τους κανόνες του προληπτικού σκέλους του ΣΣΑ μέτρων, αναφέρει το Συμβούλιο, που εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση της Ρώμης να κάνει χρήση έκτακτων εσόδων και να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών το 2015 εντείνοντας τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης για να μειωθεί η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Το τραπέζι με τα…νηστίσιμα για την Ελλάδα

Ο ΦΠΑ και η αύξησή του, είτε γενικώς, είτε σε Φάρμακα, Τουρισμό και Βιβλία είναι στο τραπέζι που στρώνει η τρόικα στο σημερινό Eurgpoup. Το ερώτημα είναι κατά πόσο και που θα …τσιμπήσει από το τραπέζι αυτό η κυβέρνηση. Στο μενού επίσης, το ασφαλιστικό και οι προυποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης αναμένεται να ζητήσει στο Eurogroup την παράταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της χώρας μας που θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, κατά 1-2 μήνες ακόμη μέχρι να συζητηθούν και να ψηφιστούν οι όροι και της νέας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής ECCL. Στο τραπέζι της συζήτησης και ο ρόλος που θα αναλάβει να διαδαματίσει το ΔΝΤ, κατ’ απαίτηση της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και άλλων «σκληρών» χωρών της ευρωζώνης.

Στόχος του υπουργού Οικονομικών σήμερα στις Βρυξέλλες είναι να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2015.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί ήδη:

– Αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%,

– Λαχεία με τις αποδείξεις

– Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

– Άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες δεν είχαν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Τα «εφεδρικά» μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους στο α΄ εξάμηνο του 2015 αφορούν σε:

– ακύρωση της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%

– αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού, στα αλκοολούχα ποτά και τα είδη πολυτελείας

Keywords
μνημονιο, τροικα, διεθνές νομισματικό ταμείο, έως ότου, εισφορα αλληλεγγυης, υπουργοι, αθηνα, ελλαδα, τραπεζες, efsf, group, master, συμμετοχή, ΔΝΤ, βρυξέλλες, απε, απε-μπε, σόιμπλε, κυπρος, γαλλια, αεπ, προυπολογισμος, ΦΠΑ, εθνικη τραπεζα, βιβλια, γερμανος, σταση εργασιας, αυξηση φπα, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, χωρες, το θεμα, αεπ, βελγιο, βημα, θεμα, ιταλια, λαχεια, ξενοδοχεια, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, ρωμη, υπουργειο οικονομικων, αυξηση, αυστρια, απε, απε-μπε, ασφαλιστικο, βρισκεται, βρυξέλλες, γινεται, διεθνές νομισματικό ταμείο, δοθει, ευρω, ειπε, εκθεση, εκτιμηση, εξελιξη, εξι, επτα, έως ότου, κυβερνηση, λειτουργια, μηνες, μειωση, μορφη, μπε, ουασιγκτον, παρισι, πεμπτη, πιο πολυ, πορτογαλια, ποτα, προγραμματα, ρυθμισεις, συνεχεια, συμμετοχή, σόιμπλε, σχεδια, σχεδιο, σχολια, τριτη, υλοποιηση, φαρμακα, φαινονται, group, εφαρμογη, efsf, ευθεια, ειδη, χωρα, υπουργειο, master, οργανα, πακετο, πηγες, πληροφοριες, τραπεζα, θετικα
Τυχαία Θέματα