Β. Όρμπαν: «H όποια βοήθεια στην Ουκρανία δεν πρέπει να βλάψει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.»

«Η βοήθεια προς την Ουκρανία, στην προσπάθειά της να αντιπαλέψει τη ρωσική εισβολή, δεν πρέπει να βλάψει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί στους στόχους ανανέωσης του προϋπολογισμού της ΕΕ για διοχέτευση 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο, ενώ για την 1η Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

«Αν θέλουμε να

βοηθήσουμε την Ουκρανία, κάτι που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που να μη βλάπτει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.» είπε συγκεκριμένα ο Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Αλλά το να παραχωρηθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τέσσερα χρόνια εκ των προτέρων είναι παραβίαση της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της Ε.Ε. Δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί σε ένα τρίμηνο του έτους».

Ο Όρμπαν μίλησε μετά τη συνάντηση με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος -όπως και ο Ούγγρος ομόλογός του- είπε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, οποιαδήποτε οικονομική διευκόλυνση για την Ουκρανία θα πρέπει να είναι ξεχωριστή από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Ουγγαρίας για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού βασίζεται στην κατανομή της βοήθειας με βάση το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ).

«Εάν οι Βρυξέλλες το αποδεχθούν αυτό, τότε θα υπάρξει βοήθεια για την Ουκρανία, εκτός του προϋπολογισμού… Αν όχι, τότε θα είμαι λυπημένος που θα σταματήσω αυτή τη διαδικασία» κατέληξε ο Όρμπαν.

Keywords
Αναζητήσεις
v-orban-h-opoia-voitheia-stin-oukrania-den-prepei-na-vlapsei-ton-proypologismo-tis-ee.htm
Τυχαία Θέματα