Τζον Πόλσον: Πιστεύω στις ελληνικές τράπεζες – Σύντομα ο CEO στην Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς σύντομα θα εκλέξει το νέο της Διευθύνοντα Σύμβουλο. “Πιστεύουμε στο μέλλον των τραπεζών σας», δηλώνει σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, στην Καθημερινή της Κυριακής, ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον.

Ο κ.Πόλσον:

Εκτιμά
ότι η εκλογή του νέου CEO της Πειραώς πρέπει να γίνει από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, χωρίς άλλες παρεμβάσεις. Μάλιστα κάνει ειδική μνεία στις ικανότητες του νέου Δ.Σ, αναφερόμενος με θετικά λόγια στον Πρόεδρο της Τράπεζας Γ.Χαντζηνικολάου και στα μέλη του ΔΣ Σολομώντα Μπεράχα, Alexander Blades, Enrico Cucchiani, Arne Berggren, Karel De Boeck και David Hexter.Επισημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά κόκκινων δανείων, καθώς εκτιμά ότι η διαχείρηση των δανείων αυτών είναι καλύτερα να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και τα εξειδικευμένα τους στελέχη.Τονίζει ότι ο ίδιος, όπως και άλλοι επενδυτές που επένδυσαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήρθαν για να μείνουν, πιστεύοντας στις προοπτικές του.Απέφυγε να απαντήσει με ναι ή όχι στο ερώτημα αν θέλει για διευθύνοντα σύμβουλο τον Άνθιμο Θωμόπουλο, τονίζοντας ότι η επιλογή CEO στην Πειραιώς πρέπει να γίνει αξιοκρατικά, ενώ παράλληλα διέψευσε πως έχει κατά καιρούς μπλοκάρει την εκλογή, μη αποδεχόμενος πρόσωπα που προτάθηκαν.Θεωρεί ότι η μόνη λύση για να λυθούν και τα προβλήματα στις τράπεζες αλλά και αυτά της ελληνικής οικονομίας που είναι αλληλένδετα, πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, μειώνοντας τη φορολογία και με μεταρρυθμίσεις να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη.

Ο Τζ. Πόλσον είναι πρόεδρος του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Paulson & Co, το οποίο ελέγχει σήμερα σχεδόν το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το 7,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank (με βάση τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου, πλην αυτών του ΤΧΣ) και το 9,99% της ΕΥΔΑΠ. Η Paulson & Co είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κλάδο της, η οποία διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαιο ύψους 22 δισ. δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα