ΤτΕ: Σταθερά στο -3,5% η πιστωτική επέκταση το Σεπτέμβριο – Συνεχίστηκε η αύξηση των καταθέσεων

Στο -3,5% διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο του 2014, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα δηλ. παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 405 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 568 εκατ. ευρώ).

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης

προς τις επιχειρήσεις το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν αρνητική κατά 270 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 260 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,7%, από -4,6% τον Αύγουστο του 2014. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,5%, από -4,4% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 255 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 232 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -7,2%, από -7,4% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Το Σεπτέμβριο του 2014, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 61 εκατ. ευρώ (έναντι αρνητικής καθαρής ροής 5 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2013) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,9%, από 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 196 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Σεπτέμβριο του 2014 (Σεπτέμβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 303 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -2,9%.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Συνεχίστηκε η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και το Σεπτέμβριο, για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκαν στα 164,75 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 164,23 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της κρίσης οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται περίπου στα 70 δισ. ευρώ και στο οικονομικό επιτελείο εξετάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να επαναπατριστούν αυτά τα κεφάλαια προκειμένου να τονώσουν τις καταθέσεις και να ξεμπλοκάρουν τις χορηγήσεις δανείων

Οι διαρροές καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο έχουν αποδοθεί στις αναλήψεις που αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν πολλοί φορολογούμενοι προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα