Τσίπρας: «Θα είναι μεγάλη νίκη ο προσδιορισμός μπροστά από τον όρο “Μακεδονία”» – Θα ήμουν ανόητος αν πήγαινα σε πρόωρες εκλογές

Την άποψή του ότι τα Σκόπια «εδώ και 70 χρόνια λέγονται Μακεδονία» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία…».

Δεν πάμε να δώσουμε, πάμε να πάρουμε», επανέλαβε αρκετές φορές στις δηλώσεις του μετά τη

συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο Σκοπιανό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι γείτονες μας μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά ως «κρατική οντότητα, εδώ και 70 χρόνια λέγονται Μακεδονία»:

«Βρισκόμαστε σε μία διαπραγμάτευση, η οποία είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη και έχουν γίνει βήματα μπροστά. Προχωράμε υπερασπιζόμαστε μια εθνική θέση. Μιας και βρίσκομαι εδώ, να το πω και αυτό, διότι ακούω ορισμένους οι οποίοι λένε «μην παραδώσετε». Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω, όχι να παραδώσουμε κάτι το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί. Από άλλους, όχι από μας. Οι βόρειοι γείτονές μας εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα, στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία. Και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε «πάτε να δώσετε». Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε. Πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, που, και αυτό είναι το οξύμωρο, έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές. Και το παραδέχονται οι άνθρωποι».

Το ζητούμενο, λοιπόν, για τον πρωθυπουργό δεν είναι ο όρος «Μακεδονία» – αυτό θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχει – αλλά ο προσδιορισμός που θα τον συνοδεύει, παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, στις προτάσεις Νίμιτς.

«Άρα , το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία, είναι μια μεγάλη νίκη. Και ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία με την μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, αλλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα και είναι καιρός να συνυπάρχουμε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για πρόωρες εκλογές: Οι πεινασμένοι, καρβέλια ονειρεύονται

Τέλος στα σενάρια περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για απεμπλοκή των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές: “Θεσμικά έχουμε πάρει την απόφαση να πάρουμε την πρωτοβουλία να απεμπλακούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές. Η θητεία της παρούσης κυβέρνησης ολοκληρώνεται το Φθινόπωρο του 2019. Έχω πολλάκις τοποθετηθεί γι’ αυτό. Τρία χρόνια τώρα παλεύω και παλεύουμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Και με το που θα βγει η χώρα από τα μνημόνια θα έχουμε μπροστά μας ως κυβέρνηση άλλον έναν χρόνο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα έργο, σε αυτά τα πλαίσια τα δημοσιονομικά που έχουμε. Θα είναι οι δικές μας αποφάσεις, το δικό μας έργο”, και αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή εποχή και παρά το γεγονός ότι το κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς δεσμεύει την Ελλάδα για πολλά χρόνια ακόμη, συμπλήρωσε:

“Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος και να μην επιθυμώ να το ζήσω και αυτό: να είμαι πρωθυπουργός μιας χώρας που θα αποφασίζει μόνη της και όχι κάτω από την αυστηρή επιτροπεία. Τώρα, γιατί διαρκώς δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιμένουν σε αυτό, είναι προφανές. Διότι ο πεινασμένος, καρβέλια ονειρεύεται. Γνωρίζουν ότι αν αυτό συμβεί, θα υποστούν κατά πάσα πιθανότητα μια ήττα δεινή και στις επόμενες εκλογές. Θέλουν να μην προλάβει αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά να διαχειριστούμε τη χώρα σε καθεστώς ελευθερίας και μη μνημονιακής επιτροπείας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα