Τσίπρας: Να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους οι δανειστές

Από το συνέδριο του Die Linke στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα στους εταίρους ότι θα πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους τόσο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα.

Παλεύουμε να σταματήσουμε τη λιτότητα. Βάλαμε τέλος στην ύφεση, αλλά αυτό δεν φτάνει. Το κρίσιμο ερώτημα είναι, ανάπτυξη για ποιους. Χρειαζόμαστε δίκαιη μοιρασιά στην πλειοψηφία των πολιτών, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε

ότι είναι κρίσιμες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι δανειστές, κύρια το ΔΝΤ, πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί η εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι ο βασικός λόγος που είναι σημαντικό να είναι μια αριστερή κυβέρνηση «ισχυρή», σημείωσε.

Οι δανειστές πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι Έλληνες έκαναν αρκετές θυσίες και είναι σειρά τους να τιμήσουν τις συμφωνίες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Όσον αφορά στις εξαγγελίες που προκάλεσαν και την αντίδραση των δανειστών, τόνισε ότι “κάναμε την πολιτική επιλογή να αποζημιώσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους που βρέθηκαν στα όρια της φτώχειας και να σταματήσουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Το κάναμε χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο το πρόγραμμα με χρήση του υπερβάλλοντος πλεονάσματος”.

Καλύψαμε τις υποχρεώσεις μας και οι δανειστές πρέπει να κάνουν όσα τους αναλογούν. Όχι μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος αλλά και στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι θα τηρήσουμε το πρόγραμμα αλλά δεν θα αποδεχτούμε πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνία.

Περί εκλογών

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός απέκλεισε εμμέσως τα εκλογικά σενάρια, δείχνοντας προς εξάντληση της τετραετίας, μέσω μιας μακροσκελούς αναφοράς στην Αριστερά της Ευθύνης.

«Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι μια πολιτική δύναμη η οποία αποσύρεται από την κοινωνία, αλλά οφείλει να είναι μια δύναμη που παλεύει και δεν αποσύρεται». Αυτό ήταν άλλωστε το κεντρικό μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Α.Τσίπρας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αριστερά δεν μπορεί να υπεκφεύγει της ευθύνης, ειδικά όταν ο λαός της αναθέτει την πολιτική εντολή. «Αυτό κάναμε το καλοκαίρι του 2015 και ο λαός δικαίωσε την επιλογή μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ακριβώς γιατί «η Αριστερά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη μάχη και το λαό στα χέρια της συντήρησης».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον λαό μας στους “yesmen”, που υποστηρίζουν την συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια» υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Α.Τσίπρας στράφηκε στη συνέχεια στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και της ακροδεξιάς, αποδίδοντας τα αίτια στις πολιτικές επιλογές για “κλειστά τα σύνορα στους πρόσφυγες και ανοιχτά τα σύνορα στη λιτότητα”,

Η επιστροφή στα εθνικιστικά σύνορα, είπε ο Πρωθυπουργός, η λογική του “όχι στην αυλή μας”, τα στερεότυπα , έθρεψαν τον ευρωσκεπτικισμό και προκάλεσαν την άνοδο της διαίρεσης και του λαϊκισμού στην ΕΕ. Ο Α.Τσίπρας είπε ότι ο νεοφιλελευθερισμός εκτόξευσε την άκρα δεξιά εκεί που είναι σήμερα καταλήγοντας ότι η δεξιά δεν είναι εναλλακτική στην ακροδεξιά .

Keywords
Τυχαία Θέματα