Τσίπρας: «Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν» – Έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο – Εκλογές το φθινόπωρο 2019

13:26 3/4/2018 - Πηγή: BankWars

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο στις φυλακές της Αδριανούπολης και ζήτησε από την Αγκυρα να επισπεύσει τις διαδικασίες της επιστροφής τους στην Ελλάδα: «Να αφήσει η Τουρκία αυτή την αδιέξοδη

κλιμάκωση. Όταν κάποιος έχει πρόβλημα στο σπίτι του το χειρότερο είναι να τα βάζει με τον γείτονά τους. Ας αφήσουν τις επιθέσεις και να κάνουν μια κίνηση καλής θέλησης, με την επιστροφή των δύο Ελλήνων».

«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητά της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα», σχολίασε αρχικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι «η στάση της αυτή σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αλλά και με ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ειδικότερα γύρω από το Συριακό που αποτελεί και τον βασικότερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και ασφαλής με ισχυρές διεθνής συμμαχίες, ισχυρά ερείσματα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν. Καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν αυτή την κλιμάκωση γιατί δεν οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς:

«Οι γείτονες, ας αφήσουν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη».

Να μην εφησυχάζουν κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, τονίζοντας πως “τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι κρίσιμα”.

«Βρισκόμαστε στην υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα έρθει “στο τέλος της θητείας μας, το Φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν στις ευρωεκλογές του 2019”.

«Εκλογές το φθινόπωρο του 2019»

«Η συγκυρία είναι πικρή και τα ζητήματα που καλείται να δώσει λύσεις η κυβέρνηση είναι πολλά και ταυτόχρονα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Στόχος της κυβέρνησης, εκτός από την έξοδο από την επιτροπεία, είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα – αλλά και παλιότερα – σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, όμως με έναν κοινό πολιτικό στόχο. Την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Αυτές είναι οι συντεταγμένες των στόχων μας και σε πείσμα πολλών – μέσα και έξω από τη χώρα – βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά για να τους υλοποιήσουμε».

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως κρίσιμο ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο, για την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τόνισε ότι με αυτό το δεδομένο «οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά και με απόλυτη αίσθηση του ιστορικού καθήκοντος που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός».

«Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο κρίσιμα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί σύνθετα θέματα «με τρόπο εθνικά υπεύθυνο και σοβαρό». «Αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν άπαντες στη διεθνή σκηνή» πρόσθεσε.

«Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα και χωρίς νέες απαιτήσεις»

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έκλεισε «έγκαιρα και χωρίς νέες απαιτήσεις» καθώς, όπως είπε, «όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει».

«Αυτή η εξέλιξη ούτε δεδομένη ήταν, ούτε προφανές ήταν ότι θα συμβεί. Για να καταφέρουμε να κλείσουμε τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας, δουλέψαμε σκληρά και κυρίως εξασφαλίσαμε τρεις βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, δεύτερον, δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσουμε σιγά σιγά το ταμπού της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τώρα στο τραπέζι είναι η ατζέντα της ανάπτυξης, και τρίτον εξασφαλίσαμε – παρά τις επίμονες και διαρκείς προσπάθειες της αντιπολίτευσης – μία μακρά περίοδο της πολιτικής σταθερότητας» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα και αυτό συνέβη γιατί είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Παλέψαμε έντιμα και με όλες μας τις δυνάμεις και με τις αδυναμίες μας την πρώτη περίοδο. Το αποτέλεσμα όμως δεν το κρύψαμε».

«Κανείς στην Ευρώπη, σήμερα, δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής»

«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» παρατήρησε.

Προσέθεσε πως η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν άλλωστε και τα βασικά κριτήρια για εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

«Καμιά κωλυσιεργία στις τελευταίες 80 μέρες της αξιολόγησης»

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι η βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση για να υπάρχει αίσια έκβαση σε όλες τις συζητήσεις με τους Θεσμούς, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, και σημείωσε πως σε αυτή τη φάση δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να εργαστούν με αίσθημα ευθύνης το διάστημα που απομένει και κάλεσε όποιον έχει αντιρρήσεις να τις πει τώρα. «Αναμένω όλοι και όλες σας να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και η λήξη προγράμματος. Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Είναι η τελευταία. Και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις ογδόντα μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Επίλυση των ζητημάτων με Αλβανία και πΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις»

«Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο, και με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία, αλλά και με την πΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή, οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει ένα περιβάλλον καλής γειτονίας, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού» πρόσθεσε και σημείωσε: «Θα ήταν ευχής έργο, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις».

«Λυπάμαι, αλλά δεν το βλέπω. Μακάρι να διαψευστώ» συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα