Τσίπρας – Σκουρλέτης: Το σκηνικό κρίσης και το μπλοκάκι του ανασχηματισμού

Ενώ ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι πολύ κοντά και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα είχε το απόγευμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Η συνάντηση εντάσσεται σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης και να αποσαφηνιστούν παρεξηγήσεις, ενώ μετά το πέρας αυτής ο Υπουργός ΠΕΝ εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία διαψεύδει την ύπαρξη «σκηνικού κρίσης» στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό.

Για τη συνάντηση κυβερνητική πηγή επισήμανε στο

ΑΜΠΕ ότι «τερματίζεται, έτσι, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί δήθεν ρήξης στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού».

Ερώτημα πάντως παραμένει, το αν τελικά ο κ.Σκουρλέτης θα περιληφθεί ή όχι στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το γεγονός ότι “στάθηκαν κοντά του” οι 53+ με ανακοίνωση αλλά και προσωπικά ο μέχρι σήμερα υπουργός Ναυτιλίας κ.Θ.Δρίτσας, μάλλον δεν είναι …ένδειξη παραμονής.

Η γραπτή δήλωση Σκουρλέτη :

«Το πλήθος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες και το διαδίκτυο με ανακρίβειες και κατασκευασμένες διαρροές με αναγκάζουν να αποσαφηνίσω δημόσια ορισμένα πράγματα. Είναι φανερό ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης. Είμαι απόλυτα πεισμένος πως αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει την δράση μας είναι η συλλογικότητα, το ηθικό πλεονέκτημα και ο επαγγελματισμός με την έννοια της τεκμηριωμένης ανάλυσης της πραγματικότητας και της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων. Όλα αυτά, για μας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την κοινή μας κουλτούρα. Όπως είναι επίσης γνωστό, πώς στο κόμμα μας έχουμε κατακτήσει την κουλτούρα του διαλόγου. Στο τελευταίο συνέδριό μας βγήκαμε με μια πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων.

Με αυτά το όπλα πορευόμαστε φιλοδοξώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας».

ΜΗΝΥΜΑ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο της ΙΕΝΕ για ακόμα μία φορά έστειλε μήνυμα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αν και στις 25 Μαΐου 2016 υπέγραψε για το διαγωνισμό πώλησης του 17% της ΔΕΗ.

Συνεχίζει να αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική ζητώντας σήμερα να μην αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια επιχειρήσεων του Δημοσίου για ασήμαντη συμβολή στην αποπληρωμή του χρέους, χαρακτηρίζοντας παρωχημένο το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ και του συνόλου (65%) της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ.

“Γιατί αυτό το κερδοφόρο κομμάτι πρέπει να αφαιρεθεί από το Δημόσιο; Για μια ασήμαντη συμβολή στην αποπληρωμή του χρέους; Πολύ περισσότερο που η ανάπτυξη του έργου αυτών των επιχειρήσεων μπορεί να προσφέρει πολλαπλάσια στον μέτοχο – Δημόσιο, κυρίως όμως όταν αυτές οι επιχειρήσεις έχουν καίριο ρόλο να διαδραματίσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”, είπε ο κ. Σκουρλέτης και υπέδειξε ως επιτυχημένο το μοντέλο των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε ιδιώτες, αλλά ο ρόλος του Δημοσίου είναι καθοριστικός.

«Τους τελευταίους μήνες πήραμε πολλές και σημαντικές αποφάσεις. Αν μπήκε κάποιο στοίχημα, αυτό κερδήθηκε. Επιλύσαμε ζητήματα που εκκρεμούσαν επί χρόνια, δουλέψαμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι, χωρίς κρυφή ατζέντα και με στρατηγική που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο υπουργός.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μοντέλο αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ με διατήρηση του 51% των μετοχών από το Δημόσιο, το οποίο, όπως επεσήμανε, έχει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Εκτίμησε, δε, ότι έως τις αρχες της επόμενης εβδομάδας, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών που έχουν υποβληθεί για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, θα ανακοινωθούν πολύ καλά νέα.

Αναφέρθηκε στους νόμους για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση, στα βήματα που έγιναν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα