Τσεχία: Πουλάνε τα διαβατήριά τους σε δουλεμπόρους

Σε πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, καθώς και δουλεμπόρους, πωλούν φτωχοί Τσέχοι τα -ευρωπαϊκά- διαβατήριά τους, διευκολύνοντας το οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ασθενείς κοινωνικά ομάδες πουλάνε τα διαβατήριά τους, πηγαίνουν στην αστυνομία και τα δηλώνουν είτε ως χαμένα είτε ως κλεμμένα.

Η πιο επικίνδυνη όμως κατηγορία είναι έγγραφα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί ούτε ως χαμένα ούτε ως κλεμμένα, καθώς τα νούμερα των διαβατηρίων δεν εμφανίζονται

σε κανένα σύστημα πληροφόρησης του Σένγκεν, γεγονός που καθιστά τον έλεγχο αδύνατο στα σύνορα του Σένγκεν.

Η αστυνομία εικάζει πως πίσω από αυτές τις αγοραπωλησίες κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα. Τα διαβατήρια ευρωπαϊκών χωρών στις αραβικές χώρες και κυρίως στις εμπόλεμες περιοχές κοστίζουν μια περιουσία:

«Οι πρόσφυγες χρειάζονται ένα οποιοδήποτε διαβατήριο για να ανέβουν σε ένα αεροπλάνο και να μπορέσουν να πετάξουν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στη συνέχεια ζητούν άσυλο εκεί. Τα διαβατήρια της Τσεχίας θεωρούνται από τα πιο ασφαλή στον κόσμο, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι μπορούν να παραποιηθούν με τον πιο εύκολο τρόπο».

«Το πιο δύσκολο είναι να αποδειχθεί ότι κάποιος πράγματι πουλάει τα έγγραφα του. Φυσικά εάν κάποιος χάνει το διαβατήριο του δυο-τρεις φορές το χρόνο είναι ύποπτο», αναφέρει η αστυνομία της Πράγας.

Keywords
Τυχαία Θέματα