ΤΣΕΧΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Νίκη χωρίς πλειοψηφία των σοσιαλδημοκρατών – Πανωλεθρία για τον “δεξιό” π,Πρωθυπουργό Νέτσας

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Παρασκευή και σήμερα στην Τσεχία, ωστόσο το ρευστό πολιτικό τοπίο στη χώρα παραμένει, αφενός γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τους εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αφετέρου διότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η αναζήτηση εταίρου για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ως πιθανότερη εκδοχή εμφανιζόταν πριν από τις εκλογές ο σχηματισμός μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησής μειοψηφίας με την σιωπηρή ανοχή του τσεχικού

ΚΚ, αλλά τα δύο κόμματα δεν φαίνεται τελικά να συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 101 εδρών στο σύνολο των 200 της τσέχικης Βουλής. Δύσκολες διαγράφονται και ορισμένες άλλες δυνατότητες κυβερνητικού συνασπισμού, αφού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα των δεξιών και νεοφιλελεύθερων κομμάτων.

Ειδικότερα, με το 99,77% των ψήφων καταμετρημένο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 15:00 ώρα Ελλάδας, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 20,47%, αρκετά μικρότερο των εκτιμήσεων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ χαμηλό, μόλις 59,47%, είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Τη δεύτερη θέση μετά τους Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνει το νεόκοπο λαϊκιστικό και νεοφιλελεύθερο κίνημα ΑΝΟ (“ΝΑΙ”) 2011 του Τσέχου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Αντρέι Μπάρμπις, με ποσοστό 18,66%, με τρίτο το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας και ποσοστό 14,92%.

Ακολουθούν το επίσης νεοφιλελεύθερο κόμμα ΤΟΠ 09 του αριστοκρατικής καταγωγής πρώην υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ με ποσοστό 11,97%.

Πανωλεθρία φαίνεται πως υπήρξαν οι πρόωρες εκλογές για το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από σκάνδαλα διαφθοράς και τηλεφωνικών υποκλοπών στα οποία εμπλέκονταν άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός του.

Το κόμμα αυτό, το οποίο ηγείτο του τρικομματικού κεντροδεξιού συνασπισμού που βρισκόταν στην εξουσία από τον Ιούνιο του 2010, συγκέντρωσε ποσοστό 7,72%, έναντι του 20,2% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές το Μάιο του 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα