ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Στο τέλος του έτους φεύγουν τα capital controls – Αισιόδοξος για κύμα επενδύσεων

Το τέλος των capital controls στο τέλος του έτους προανήγγειλε λίγο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. «Εχουμε ένα οδικό χάρτη που κλείνει τώρα η αξιολόγηση, μπαίνουμε στο QE και νομίζω ότι αλλάζει η σελίδα και νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα φύγουν τα capital controls

, νομίζω στο τέλος του έτους. Αν δεν έχει γίνει να μου το πείτε στην συζήτηση του προϋπολογισμού» ανέφερε ο Ευ.Τσακαλώτος.

«Όλοι οι επενδυτές έχουν αναστείλει τις ενέργειές τους μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση και να μπούμε στο QE. Όλοι ρωτούν πότε θα κλείσουν τα capital controls και πότε θα μπούμε στα QE».
«Αλλάζουμε σελίδα και το ερώτημα είναι πόσο καλή σελίδα θα είναι αυτή. Αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος. Θα εξαρτηθεί από τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη»
Ο υπουργός είπε ότι “πρέπει να έχουμε φίλτρα ποιους επενδυτές δεχόμαστε», εκτιμώντας πως «σε λίγο το πρόβλημα θα είναι όχι ότι δεν έχουμε επενδυτές αλλά ότι θα είναι πολλοί”.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

-Δεν ήταν βούληση της κυβέρνησης η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Εγινε ένας συμβιβασμός γιατί το ΔΝΤ έπρεπε να μπει στο πρόγραμμα.

-Η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο αυξήθηκε 8% για έκτο συνεχόμενο μήνα. Οι λιανικές πωλήσεις έχουν αυξηθεί 4,6%, ενώ η Εργάνη δείχνει 125.000 θέσεις απασχόλησης, πάνω από τις μισές μόνιμες, ενώ οι εξαγωγές πάνε καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε.

-Αυτό που δεν πάει καλά είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, γιατί οι επενδυτές αναστείλαν τις αποφάσεις τους μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση και να μπούμε στο QE.

–Ακόμα και ο ΣΕΒ βλέπει την αλλαγή στην οικονομία τόνισε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει τα λαϊκά στρώματα σε δυσμενείς συνθήκες».

–Ως το 2021 θα έχουμε πάρει συνολικά μέτρα 14,2 δισ. ευρώ δηλαδή δυο δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Ως αντίμετρα (αυτά που έρχονται και αυτά που έχουμε πάρει) θα έχουμε πάρει 7 δισ. ευρώ θετικά μέτρα. Συνολικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήραν 64 δισ. ευρώ μέτρα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σαφείς αιχμές ότι η ΝΔ αρνείται να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρέους, μόλις τρεις ημέρες πριν από το Eurogroup, επέρριψε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Μας είπατε για το χρέος ότι δεν χρειάζεται τίποτα, τρεις μέρες πριν από το Eurogroup και μας λέτε ότι ο Βενιζέλος το έληξε το θέμα του χρέους το 2012. Και αν το έληξε το χρέος το 2012, τότε γιατί είμαστε σε αυτήν την κατάσταση; Φαντάζομαι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που σε έναν χρόνο εκτροχιάστηκε η οικονομία. Αυτό λέτε. Δηλαδή δεν ισχύουν οι μελέτες βιωσιμότητας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και λέτε ότι αν δεν ήταν τον έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε βιωσιμότητα. Μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν έχουμε την υποστήριξή σας τρεις μέρες πριν από το Eurogoup, και μας λέτε ότι είναι όλα καλά το 2021;», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος,

Keywords
Τυχαία Θέματα