Τρόικα: Ψηφίστε …σωστά και θα έχετε “ελαφρύνσεις” στο μνημόνιο και παράταση στο χρέος

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης οι δανειστές θα θελήσουν να διαπιστώσουν αν μπορεί τελικά να υπάρξει στην Ελλάδα ισχυρή στήριξη, προσήλωση και ενότητα του πολιτικού κόσμου σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα βγάζει την χώρα από την κρίση. Για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσουν πολιτικές διαβουλεύσεις αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και, στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση από την Τρόικα.

Εάν

και εφόσον φανούν θετικά αποτελέσματα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου τότε ο λογαριασμός των μέτρων για το 2016 μπορεί να κατέβει , καθώς θα επέλθουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της αναμόρφωσης των οικονομικών δεδομένων.

Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, με στόχο να προλειανθεί ο δρόμος για την έναρξη των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, εν όψει του Eurogroup του Σαββάτου στο Reuters. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του της ευρωζώνης ότι παρά τις εκλογές στη χώρα μας, η εφαρμογή των προαπαιτουμένων προχωρεί και η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει θα βρει λυμένα αρκετά από τα τεχνικά θέματα, ώστε να υπάρχει και περιθώριο για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Η αξιολόγηση δεν δύναται να ξεκινήσει πριν τις 20 Σεπτεμβρίου, λόγω της εκλογικής αναμέτρησης. «Πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα» τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμενιά, μιλώντας στο Reuters.

Σημαντικό ρόλο, προσθέτει η ίδια πηγή, θα διαδραματίσουν και τα τεστ – αντοχής των ελληνικών τραπεζών, τα οποία επίσης, αναμένονται εντός του Οκτωβρίου.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Γκραμενιά απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικής διαγραφής του ελληνικού χρέους. Η βιωσιμότητά του, διευκρίνισε, μπορεί να επέλθει μέσω της παράτασης των ωριμάνσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα