Τριγμοί στην οικονομία της Τουρκίας – 1 ευρώ 4,9622 λίρες από 2,5 πριν πέντε χρόνια – Έντονα ελλειμματικό ισοζύγιο – Πληθωρισμός διψήφιος, αθρόες εισαγωγές

Η οικονομία του “Σουλτάνου” που απειλεί τους πάντες και τα πάντα, μπορεί να αποδειχθεί μία από τις αχίλλειες πτέρνες του.

Έντονη ανησυχία των αγορών για τη νέα μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, που υποχώρησε κάτω από το φράγμα των τεσσάρων λιρών ανά δολάριο για δεύτερη φορά σε διάστημα πέντε ημερών. Πριν από 5 χρόνια το ένα ευρώ αντιστοιχούσε με κάτι λιγότερο από 2,5 τουρκικές λίρες.

Το μεσημέρι, το αμερικανικό δολάριο έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 4 λιρών και αντιστοιχούσε με 4,0025 τουρκικές λίρες. Την

ίδια ώρα, το ένα ευρώ αντιστοιχούσε με 4,9622 τουρκικές λίρες και η μία λίρα Αγγλίας με 5, 6627 τουρκικές λίρες.

Η αποδυνάμωση της λίρας σε συνδυασμό με το 10,2% του πληθωρισμού, με το 12,70% της απόδοσης του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου και με τα 7,2 δισ ευρώ του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, δημιουργούν ένα έντονα αρνητικό κλίμα, το οποίο φυσικά επιδεινώνεται από τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει η χώρα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

Αναλυτές κρούουν κώδωνα κινδύνου, καθώς δημιουργούνται οι προυποθέσεις για κρίση στην τούρκικη οικονομία, ανάλογη του 2011, που είχε οδηγήσει τη χώρα στην …αγκαλιά του ΔΝΤ.

Το ευρώ ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 3 τούρκικες λίρες το 2014 όταν ήρθαν στο προσκήνιο τα σκάνδαλα, στα οποία εμπλεκόταν η τουρκική κυβέρνηση και η οικογένεια του προέδρου Ερντογάν. Λίγο μετά το πραξικόπημα το καλοκαίρι το 2016, το ευρώ ξεπέρασε και τις 4 λίρες.

Δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο “Κύμα προειδοποιήσεων προκαλεί φόβους για την ταχέως αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία”, επισημαίνει ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί το μεγάλο της έλλειμμα, που τον Ιανουάριο ανερχόταν στο 6,1% του ΑΕΠ της, με βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων, αλλά η δύσκολη σχέση της με την Τουρκία, η στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία και η τεταμένη πολιτική κατάσταση στη χώρα αποτελούν σημαντικό ρίσκο,

«Όταν μιλάμε για το πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα κάνει (η Fed), πόσο σύντομα θα σταματήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή για μια αναδυόμενη οικονομία να έχει ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και έναν υψηλό πληθωρισμό», σχολίασε χθες ο Ινάν Ντεμίρ, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Nomura. «Θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν επιδεινωθούν οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας, ή αν η Τουρκία δυσκολευτεί να προσελκύσει εξωτερική χρηματοδότηση λόγω των πολιτικών ή γεωπολιτικών κινδύνων».

Νέο “χτύπημα” της οικονομίας της Τουρκίας από τον Moody’s

Keywords
Τυχαία Θέματα