Τρία σενάρια από την Exotix για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Το κλίμα της αγοράς σε σχέση με την Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την αρχή του Σεπτεμβρίου, αν και παρατηρήθηκε κάποια μικρή βελτίωση τις τελευταίες ημέρες. Το sell off έπληξε τα GDP warrants πολύ περισσότερο από τα GGBs, αναφέρει σε ανάλυσή της η Exotix.

Σύμφωνα με την ίδια, «δεν νομίζουμε ότι τα υποκείμενα θεμελιώδη δικαιολογούν αυτή την υποαπόδοση των warrants και βλέπουμε τεχνικούς παράγοντες ως μια πιθανή εξήγηση. Με άλλα λόγια, η διόρθωση είναι υπερβολική και παρουσιάζει

μια αγοραστική ευκαιρία».

Όπως τονίζει η Exotix, τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα έχουν σίγουρα αυξηθεί. Η εν εξελίξει αναθεώρηση του προγράμματος με την τρόικα, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό. «Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά, περίπλοκα και ο χρόνος είναι λίγος δεδομένων των επερχόμενων εκλογών [εκλογή προέδρου της δημοκρατίας] (η τρόικα πρέπει να έχει φύγει από την Αθήνα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ στη συνέχεια η προεκλογική εκστρατεία θα φουντώσει)».

Εκτιμά δε ότι μια κατάρρευση των συνομιλιών πριν από τις εκλογές, θα βοηθούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Φεβρουαρίου. «Ωστόσο θεωρούμε ότι όλες οι πλευρές θα προσπαθήσουν να βρουν μια λύση για να αποφευχθεί η αύξηση της στήριξης για τις ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις –διακυβεύονται πάρα πολλά. Αλλά θα υπάρχει πολύς θόρυβος από την Αθήνα στους επόμενους μήνες, κάτι που θα επηρεάσει τις τιμές των assets».

Επιπλέον, το ενδεχόμενο πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών αποτελεί σημαντικό ρίσκο εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατορθώσει να εκλεγεί ο υποψήφιος που θα προτείνει για την προεδρία τον Φεβρουάριο. «Αυτό πιθανώς θα είναι και το τέλος του συνασπισμού εάν ληφθούν υπόψη οι δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, θεωρούμε ότι ο συνασπισμός έχει μια ευκαιρία να επιβιώσει της προεδρικής εκλογής, βασιζόμενος στους ανεξάρτητους βουλευτές και στα κεντρώα κόμματα που βρίσκονται κοντά στο όριο επανεκλογής, και ως εκ τούτου έχουν ισχυρό συμφέρον να αποφύγουν τις εκλογές».

Η Exotix θεωρεί ότι εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμείνει μετά τον Φεβρουάριο, η οικονομική ανάκαμψη και η βελτιωμένη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία θα βελτιώσουν τις πιθανότητες του συνασπισμού στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2016 το αργότερο.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι το αυξημένο πολιτικό ρίσκο και οι συζητήσεις για έξοδο από το πρόγραμμα, πρέπει να αποτυπωθούν στην αποτίμηση των GDP warrants. Εκπονεί τρία σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο κυβερνητικός συνασπισμός βλέπει τον υποψήφιό του για την προεδρία να εκλέγεται και συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το μνημόνιο (40% πιθανότητα).

Στο δεύτερο σενάριο, εκλέγεται ο υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά αποδυναμώνεται η εφαρμογή του προγράμματος λόγω της πιο χαλαρής εποπτείας από την τρόικα και της λαϊκής πίεσης (40% πιθανότητα).

Στο τρίτο σενάριο, η κυβέρνηση συνασπισμού δεν κατορθώνει να εκλέξει πρόεδρο δημοκρατίας και στις μετέπειτα γενικές εκλογές αναδεικνύεται νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ (20% πιθανότητα).

«Παρά την αρνητική επίδραση του συνεχιζόμενου πολιτικού «θορύβου» από τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα και τις επικείμενες εκλογές στους επόμενους μήνες, νομίζουμε ότι ο βραχυπρόθεσμος αυτός θόρυβος αποτελεί μια αγοραστική ευκαιρία δεδομένων των αρκετά καλών μακροπρόθεσμων προοπτικών για την ελληνική οικονομία», αναφέρει η Exotix.

Keywords
Τυχαία Θέματα