ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

Μεγάλο ερωτηματικό για πολλούς επενδυτές αποτελεί η πορεία των τραπεζικών μετοχών στο προσεχές διάστημα. Οι φήμες που ήθελαν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μετά τα stress test να εκτινάσσονται στα ύψη έφεραν τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στις 1044 μονάδες στις 8 Αυγούστου. Θυμίζουμε πως υπήρξαν φήμες και σενάρια που έκαναν λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες πάνω από 6 δισ.

ευρώ.

Τώρα που οι φήμες λένε πως τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τελικά οι τράπεζες στο επόμενο διάστημα θα είναι περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμα, ο ΓΔ παίρνει ξανά την ανιούσα και οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες, οι κεφαλαιακές ανάγκες τοποθετούνται κοντά στα 3 με 4 δισ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν από τους ιδιώτες μετόχους με νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Το μπαράζ θετικών εκθέσεων από Deutsche Bank, JP Morgan, Citigroup και BofA και οι προσδοκίες των αγορών για νέα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ βοήθησαν τις μετοχές των τραπεζών να κινηθούν ανοδικά.

Επίσης, οι τράπεζες αναμένεται να μετριάσουν σημαντικά τις ζημίες τους στο β΄ τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου, μειώνοντας τις ζημίες κυρίως λόγω αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους και πρώτων θετικών επιπτώσεων από τις συνέργειες.

Το Bank Wars από καιρό έχει γράψει πως «τα πολλά λεφτά στο Χρηματιστήριο, θα βγουν από τις τράπεζες, αλλά ΜΕΤΑ την τρίτη και τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει για τους επενδυτές ότι «δεν αγγίζουν» τώρα τις τραπεζικές μετοχές και απλά, περιμένουν να τελειώσει και η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει το φθινόπωρο.

Βέβαια, κάποιοι τοποθετούνται από τώρα στις τράπεζες και το θετικό σενάριο.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Την ισχυρή κεφαλαιακή θέση των εγχώριων τραπεζών, ενόψει του πανευρωπαϊκού stress test, υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Morgan Stanley, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την JP Morgan, τα stress tests της BlackRock και η άντληση 8,4 δισ. ευρώ εξασφαλίζουν ότι το ρίσκο να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες από την επερχόμενη «δοκιμασία» είναι περιορισμένο.

“Oι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει 8% τους τελευταίους τρεις μήνες και συνολικά χάνουν 19% από την αρχή της χρονιάς. Αυτό αποδίδεται στις ανησυχίες για τα αποτελέσματα των stress test. Εμείς όμως έχουμε πιο αισιόδοξη προσέγγιση και είμαστε αγοραστές” δηλώνει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της. Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών θα δώσουν περισσότερες αποδείξεις προόδου, και συγκεκριμένα θα δείξουν μείωση του κόστους χρηματοδότησης, βελτίωση της παραγωγής αμοιβών, χαμηλότερα λειτουργικά κόστη αλλά και υποχώρηση του κόστους πιστωτικού ρίσκου, προσθέτει η DB.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που διαμορφώνεται στο τραπεζικό τοπίο είναι και οι θετικές εκτιμήσεις της Citigroup για τα οικονομικά μεγέθη των τριών ελληνικών τραπεζών.

Για την Alpha Bank, η Citi αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα αποδιδόμενα κέρδη του 2014 κατά 8% εξαιτίας των ελαφρά υψηλότερων αναμενόμενων εσόδων και υψηλότερου φορολογικού οφέλους. Η σύσταση είναι «Neutral» με την τιμή στόχο στα 0,65 ευρώ, οριακά υψηλότερα από την τρέχουσα (0,64 ευρώ.)

Για την Εθνική οι προβλέψεις για κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2014 υποβαθμίζονται κατά 9%, ενώ αυτές για τα EPS του 2015 τοποθετούνται υψηλότερα κατά 3%. Η τιμή στόχος είναι 2,9 ευρώ ή 11,5% περίπου ψηλότερα από την τρέχουσα. Η σύσταση είναι «buy».

Στην περίπτωση της Πειραιώς η γνώμη της Citi είναι ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα κινηθούν λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση. Τιμή στόχο βάζει στο 1,55 ευρώ, ή 3,3% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή. Η σύσταση είναι «buy».

Τέλος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Bank of America, οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, ωστόσο επισημαίνει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων κεφαλαιακών αναγκών.

Τα αποτελέσματα των stress tests θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείριση της ΕΚΤ των ζητημάτων των κόκκινων δανείων και της επαρκούς κάλυψης (adequate coverage). Θεωρούμε πως η αβεβαιότητα για το θέμα θα λειτουργήσει σαν βαρίδι για τις μετοχές τους προσεχείς μήνες και ως εκ τούτου υποβαθμίζουμε τη σύσταση για τον κλάδο σε «neutral» από «buy», αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα