ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ζημιές “βλέπει” η Nomura στο δ’ 3μηνο – Εξαίρεση η Εθνική – Βελτιωμένη η κεφαλαιακή επάρκεια

10:31 4/3/2014 - Πηγή: BankWars

Περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων εκτιμά η Nomura ότι θα εμφανίσουν για το δ’ τρίμηνο του 2013 οι ελληνικές τράπεζες, λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως οι περισσότερες τράπεζες θα εμφανίσουν ζημιές το δ’ τρίμηνο, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, στο πλαίσιο

των νέων κανόνων για το αναβαλλόμενο φόρο, τα ανακοινωθέντα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται ότι θα εμφανίζουν βελτίωση.

Η Nomura εκτιμά πως θα υπάρξει τριμηνιαία άνοδος του core tier 1 που θα ξεπερνά τις 500 μ.β. στην Eurobank και θα διαμορφώνεται περίπου στις 100 μ.β. στις άλλες τρεις τράπεζες, μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων για τα κεφάλαια.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι «βλέπει» πολλά ρίσκα σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, τα οποία αφορούν τα κεφάλαια και την περιορισμένη ορατότητα σε ότι αφορά τις προοπτικές κερδοφορίας, και ως εκ τούτου διατηρεί αρνητική θέση για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Eurobank διαπραγματεύεται στο 1,2x το TBV (tangible book value) του 2014, η Alpha Bank στο 1,3, η Πειραιώς στο 1,4 και η Εθνική στο 2,1.

Όπως επισημαίνει, η διαμάχη και οι αβεβαιότητες αναφορικά με το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από τα stress tests θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίπτωση και για άλλες τράπεζες της νοτίου Ευρώπης, όπου για την ώρα το μήνυμα των αρμόδιων αρχών είναι ότι δεν απαιτούνται σημαντικά νέα κεφάλαια.

Η Nomura σημειώνει ότι ακόμα αναμένονται α αποτελέσματα των stress tests, με την ελληνική πλευρά να αναμένει κενό 5-8 δισ. ευρώ, αλλά τα διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα το ΔΝΤ, προβλέπουν πως το κενό αυτό είναι πολύ υψηλότερο. Τα αποτελέσματα έπρεπε να ανακοινωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου 2013, όμως η ανακοίνωση αναβλήθηκε αρχικά για τα τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια για τις αρχές Μαρτίου. Η καθυστέρηση αυτή και η πιθανή διαμάχη σε ότι αφορά το κεφαλαιακό κενό θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αξιοπιστία της άσκησης.

Ωστόσο, η Nomura εξακολουθεί να πιστεύει πως οι τράπεζες με χαμηλότερη ικανότητα απορρόφησης των απωλειών, όπως η Eurobank και η Εθνική, θα είναι αυτές με τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες (αν και στην περίπτωση της Eurobank το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέσω της αύξησης κεφαλαίου που θα κινηθεί στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ).

Original article: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ζημιές “βλέπει” η Nomura στο δ’ 3μηνο – Εξαίρεση η Εθνική – Βελτιωμένη η κεφαλαιακή επάρκεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα