ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θα μαζέψουν τα λεφτά; – Τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε καλό δρόμο βρίσκονται οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους (εξαιρείται η Eurobank που θα περάσει στο ΤΧΣ), οι τράπεζες βρίσκουν το απαραίτητο 10% των επερχόμενων ΑΜΚ που θα τις κρατήσουν σε ιδιωτικά χέρια, μακριά από το ΤΧΣ. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να υπάρχει καθ υπερκάλυψη του ελάχιστου

10%.

Συγκεκριμένα:

Στην Εθνική Τράπεζα το ΔΣ έλαβε την απόφαση να αυξήσει το όριο στόχο στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου στο 12% που αυτό συνεπάγεται ότι στα 9,75 δις ευρώ που είναι η συνολική ανακεφαλαιοποίηση θα επιδιώξει να αντλήσει 1,17 δις ευρώ. Οι επαφές σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι σε πολύ καλό δρόμο και θα καταφέρει τελικά να καλύψει πάνω από το 10% (975 εκ. ευρώ) που απαιτούνται για να μην κρατικοποιηθεί.

Η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να μετατρέψει αρνητική θέση -2 δισ ευρώ σε καθαρή θέση 800 εκ. ευρώ ενώ παράλληλα «μάζεψε» τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και άλλες τράπεζες. Η Millennium bank θα καταβάλλει στην ΑΜΚ 400 εκατ ενώ υπολογίζει και στη Societe Generale (175 εκατ ευρώ) αλλά και άλλους παραδοσιακους μετοχους όπως το Τσεχικό fund PPG Group ή το Ρωσικό ICT για να θα καλυφθεί ο στόχος των 733 εκατ ευρώ δηλαδή το 10% της αμκ των 7,33 δις ευρώ. Επίσης, η τράπεζα δεν θα κάνει χρήση των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές cocos.

Η Alpha Bank είναι επίσης πολύ κοντά στο στόχο του 10% της ΑΜΚ. Μπορεί να υπολογίσει σε 150 εκ. ευρώ της Credit Agricole καθώς και στην συμμετοχή ελλήνων επιχειρηματιών και ξένων Fund που θα επενδύσουν σε αυτή. Συγκεντρώνει 457 εκ. ευρώ εκ των 4,57 δις ευρώ της αύξησης ενώ είναι πολύ πιθανό να φτάσει και το 12% αντλώντας 550 εκ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση τα warrants που θα εκδωθούν θα είναι 7,33 ανά μια κοινή μετοχή.

Στην Attica Bank γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια να συγκεντρωθούν 400 εκ. ευρώ ενώ θεωρείται βέβαιο πως μέχρι τώρα έχει βρει τουλάχιστον τα μισά και ελπίζει σε στρατηγικές συμφωνίες τις οποίες συζητά και η Διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζει πως θα καταφέρει να «κλείσει».

Και η Probank βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στον στόχο του 10% της ΑΜΚ. Η τράπεζα θα πραγματοποιήσει νέα γενική συνέλευση αρχές της νέας εβδομάδας με στόχο να υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου. Η Probank υπολείπεται περίπου 40 εκατ από τον στόχο.
Βρίσκεται σε συνομιλίες με το PPF Group για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες την ερχόμενη Μ.Τρίτη 30 Απριλίου υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πως εξελίσσονται οι αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες χρονικά θα ολοκληρωθούν 14 ή 21 Ιουνίου του 2013 ενώ θα ξεκινήσουν μάλλον 13 με 20 Μαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα