Τράπεζες: Τελευταίες πινελιές για την ανακεφαλαιοποίηση – Τι συζήτησαν Προβόπουλος – Τουρκολιάς

10:53 2/3/2014 - Πηγή: BankWars

Ολη η αγορά προβληματίζεται με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες τις ανάγκες τους σε νέα κεφάλαια, αυτές που προέκυψαν από τους ελέγχους της BlackRock και που επισήμως ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως και την Τρίτη.

Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι σαφώς καθορισμένο, αλλά είναι ύψιστης σημασίας καθώς από αυτό εξαρτάται και η επιτυχία των ιδιωτικοποιήσεων. Χαρακτηριστικό

είναι ότι στα τέλη Νοεμβρίου εφέτος αναλαμβάνει τον εποπτικό έλεγχο και των ελληνικών τραπεζών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να έχει άποψη και γνώση για τα δεδομένα όλων των τραπεζών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης των ευρωπαϊκών stress tests.

Προφανώς και η ΕΚΤ θα βασισθεί στα αποτελέσματα της BlackRock και γι’ αυτό γίνεται τόση κουβέντα για το ακριβές ύψος των κεφαλαίων , που οι εκτιμήσεις φέρουν στα 5,5 – 6,5 δισ. ευρώ. Οι επαφές των τραπεζιτών με την Τράπεζα της Ελλάδος ολοκληρώθηκαν σε «τετ α τετ» συναντήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζεται η ηλεκτρονική επικοινωνία τραπεζικών στελεχών με το επιτελείο της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου οι τράπεζες να προβάλλουν τις ενστάσεις τους, επί των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων της BlackRock.

Βέβαια, η επικοινωνία επί των ενστάσεων μπορεί μεν να συνεχίζεται , αλλά το μήνυμα της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι η απόκλιση των τελικών κεφαλαίων που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 100- 150 εκατ. ευρώ των προκαταρκτικών ελέγχων της Blackrock, τα οποία επισφραγίστηκαν και από τους παράλληλους ελέγχους της Ernst & Young και της Rothschilds.

Η ΕΘΝΙΚΗ

Η Εθνική Τράπεζα, θεωρητικά χρειάζεται να βρει 2- 2,5 δις ευρώ, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι πότε. Σχετικά συζήτησαν ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος με τον πρόεδρο της Εθνικής κ. Αλεξ. Τουρκολιά, σε μία προγραμματισμένη συνάντηση επί του θέματος. Αν ο χρονικός ορίζοντας επί παραδείγματι είναι τα τέλη Νοεμβρίου που αναλαμβάνει την εποπτεία του συστήματος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ίσως το εγχείρημα να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Εθνικής έσπευσε να επισημάνει κατά τη συνάντηση ότι οι παραδοχές για τις θυγατρικές εξωτερικού και το business plan της μητρικής που διατύπωσαν οι εμπειρογνώμονες της Rothschild και της Ernst & Young υπήρξαν ιδιαίτερα αυστηρές και ζήτησε αναθεώρηση επιμέρους στοιχείων, ώστε να αποτυπωθεί ορθότερα η μελλοντική πορεία των μεγεθών του ομίλου. Παρέθεσε, εξάλλου, στοιχεία για την εξέλιξη των μεγεθών της Finansbank και της μητρικής, τα οποία συμφωνούν με το βασικό σενάριο της BlackRock, όχι όμως με αυτό των Rothschild και Ernst & Young.

Αλλωστε το μήνυμα που θα πρέπει να στείλει η χώρα στους θεσμικούς και άλλους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της παροχής ελκυστικών κριτηρίων και όχι σε μια λογική του τύπου… «προστρέξτε στις ελληνικές μετοχές γιατί… χανόμαστε»…

Η EUROBANK

Οσο για τη Eurobank και τα 2,5 περίπου δισ. ευρώ που θα χρειασθεί, αυτά θα καλυφθούν μέσα από τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άλλωστε υπάρχει πάντα το κεφαλαιακό μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οπότε η υλοποίηση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης δεν εγείρει ανησυχίες. Το δε σενάριο να διαχωριστεί η συγκεκριμένη τράπεζα στα δύο – που κυκλοφόρησε εκ νέου τις προηγούμενες ημέρες – θεωρείται απλώς ως μία από τις φήμες που κατά καιρούς κυκλοφορούν…

ΠΗΓΗ: ΚΕΡΔΟΣ

Original article: Τράπεζες: Τελευταίες πινελιές για την ανακεφαλαιοποίηση – Τι συζήτησαν Προβόπουλος – Τουρκολιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα