ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανησυχία στους ιδιώτες μετόχους για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης

Στην τελική ευθεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με το παρασκήνιο να είναι έντονο, ενώ “κλειδί” αποτελεί η πολιτική σταθερότητα στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης.

Η ανησυχία για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης είναι έκδηλη και αποτυπώθηκε σήμερα στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, καθώς η ΕΚΤ πιέζει για αυστηρούς όρους στις ΑΜΚ, με τα ξένα funds

να απειλούν ότι δεν θα επανατοποθετηθούν στις ΑΜΚ αν ο λογαριασμός είναι υψηλός.

Στόχος είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, με τους τραπεζίτες να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υποστούν dilution οι υφιστάμενες μετοχές, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι ιδιώτες επενδυτές θα αποθαρρυνθούν από το να λάβουν μέρος στις ΑΜΚ.

Τράπεζες, ΤτΕ και ιδιώτες μέτοχοι ανησυχούν, καθώς η ΕΚΤ προτείνει διαχωρισμό στον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν με το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, δήλωσε στο Bloomberg ότι η τράπεζα ξεκινά επαφές με τους ιδιώτες από την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι από πλευράς Eurobank, ο βασικός μέτοχος Wilbur Ross και ο πρόεδρος της τράπεζας, Ν. Καραμούζης, έχουν ταχθεί υπέρ ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης το οποίο θα δίνει κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές για τη συμμετοχή τους, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα και ο μεγαλομέτοχος P. Watsa της καναδικής Fairfax.

«Κλειδί» για την ομαλή υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015, αποτελεί η πολιτική σταθερότητα προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα, , με οδηγό το νέο τραπεζικό πακέτο των 25 δισ. ευρώ.

Τράπεζες και ΤτΕ βρίσκονται εν αναμονή της ολοκλήρωσης των stress tests τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου.

Άλλωστε τα αποτελέσματα των stress tests, από τα οποία θα προκύψουν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των Eθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, θα καθορίσουν και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το οριστικό μοντέλο για τις ΑΜΚ θα προσφέρει κίνητρα στους μετόχους όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις θέσεις που έλαβαν κατά την προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία.

Σημαντικό ρόλο παίζουν βεβαίως και οι παραδοχές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν «αγκάθι» για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τρία είναι τα βασικά σενάρια:

Το πρώτο και θετικό σενάριο, προβλέπει διαχειρίσιμες ανάγκες, ύψους έως 10 δις. ευρώ το πολύ, το οποίο είναι δυνατόν να καλυφθεί μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων, εξοικονόμηση κόστους και συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Το δεύτερο και πιθανότερο σενάριο προβλέπει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10-15 δισ. ευρώ, με φόντο τις επιπτώσεις στην οικονομία από τα capital controls.

Σε αυτή την περίπτωση οι ανάγκες αναμένεται να υπάρξει και κρατική στήριξη, διάθεση νέων τίλων στον ESM και συμμετοχή ιδιωτών.

Η ανησυχία σε αυτή την περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι εάν υπάρξει απευθείας διάθεση στον μηχανισμό ESM, θα υπάρξουν απαιτήσεις για μικρότερα και πιο ευέλικτα τραπεζικά σχήματα.

Το τρίτο και πλέον αρνητικό σενάριο, τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 20 – 25 δισ. ευρώ, κάτι που θα απαιτήσει επιθετικές κινήσεις για την εξυγίανση των τραπεζών, με το σενάριο του bail in για μετόχους, ομολογιούχους και καταθέτες να βρίσκεται στο τραπέζι.

Keywords
Τυχαία Θέματα