ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στη Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο – Τι αλλαγές φέρνει

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες.

Η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο, προβλέπει τη μετατροπή του σε φορολογική απαίτηση με αποτέλεσμα το δημόσιο να εγγυάται ότι θα αποδώσει στις τράπεζες το μέρος του φόρου που δεν θα συμψηφιστεί με κέρδη τα επόμενα χρόνια.

Το κεφαλαιακό όφελος για τις τράπεζες

εκτιμάται μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών στόχος της τροπολογίας είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και ο περιορισμός της πιθανότητας ανάγκης ανακεφαλαιποίησης εν όψει της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Ο κίνδυνος της οποιασδήποτε μετατροπής εκτιμάται ότι θα είναι τελικά περιορισμένος, με δεδομένο ότι βάσει των εγκεκριμένων από την Κομισιόν και την Τράπεζα της Ελλάδος σχεδίων αναδιάρθρωσης, το τραπεζικό σύστημα (και ειδικά οι συστημικές τράπεζες) αναμένεται να παρουσιάζει κέρδη από το 2015 και μετά.

Συγκριτικά με το υπάρχον φορολογικό πλαίσιο, ενδεχομένως να υπάρξει κάποια φορολογική ωφέλεια για το δικαιούχο νομικό πρόσωπο αν αυτό εξακολουθεί να έχει μεταφερόμενες φορολογικές ζημίες, από επισφάλειες ή την ετήσια φορολογική απόσβεση των ζημιών από το ΡSΙ (1/30 ανά έτος), για πέντε έτη μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου και για κάθε πενταετία εφεξής, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση το νομικό πρόσωπο θα διατηρεί μία φορολογική απαίτηση για μεγαλύτερο χρόνο από τον χρόνο πενταετούς μεταφοράς φορολογικής ζημίας που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις.

Εφόσον βεβαίως στο τέλος της κάθε πενταετούς περιόδου το νομικό πρόσωπο έχει επαρκή φορολογικά κέρδη, δεν θα υπάρχει καμία διαφοροποίηση στην τελική φορολογική επιβάρυνση του.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι προβλέπει η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Διαβάστε επίσης:ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τι κερδίζουν από τον αναβαλλόμενο φόρο – Έκθεση της Bank of America Merrill Lynch
Keywords
Τυχαία Θέματα