ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ! ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ…

Ο “πυρετός” που επικρατεί στο Χρηματιστήριο για τις τραπεζικές μετοχές, μπορεί να εξελιχθεί σε …πνευμονία! Αυτό επισημαίνει στο bankwars γνωστός χρηματιστής, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα γίνουν με όρους που ευνοούν τα νέα επενδυτικά κεφάλαια που θα μπουν στις τράπεζες και τα οποία θέλουν τις τιμές αύξησης πολύ χαμηλότερα, ίσως και 30% από τα σημερινά επίπεδα του ταμπλώ.

Ο ενθουσιασμός στο χρηματιστήριο, πυροδοτήθηκε,

εκτός από τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στις επικείμενες αυξήσεις και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αποφάσισε να στηρίξει τις αυξήσεις κεφαλαίου και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επενδύοντας συνολικά 300-350 εκατ. ευρώ, απόδειξη της εμπιστοσύνης της για θετικές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στο μεταξύ συνεδριάζουν σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών για να καθορίσουν τις ημερομηνίες των γενικών συνελεύσεων των μετόχων που θα συνέλθουν εντός δέκα ημερών. Οι τράπεζες αναμένεται επίσης να υποβάλουν στον SSM τα σχέδιά τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλειμμάτων που ανέδειξε το stress test.

Η διαφαινόμενη μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού ελέγχου του ΤΧΣ στις τράπεζες. Ο αθροιστικός μέσος όρος συμμετοχής του ΤΧΣ θα κυμαίνεται από 20%-30%. Αυτή τη στιγμή το ΤΧΣ ελέγχει το 35,41% στη Eurobank, το 57,24% στην Εθνική Τράπεζα, το 66,36% στην Alpha Bank και το 66,93% στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ εκτιμήσεις της αγοράς:

Η Eurobank αναμένεται να συγκεντρώσει 2,1 δισ. χωρίς τα ομολογιακά, γεγονός που θα της επιτρέψει να είναι ουσιαστικά η πρώτη καθαρά ιδιωτική τράπεζα, καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ δεν θα ξεπερνά το 7%.Η Alpha bank αναμένεται να περί τα 2 δισ. και μαζί με την μετατροπή των ομολογιακών σε μετοχές θα φθάσει τα 2,743 δισ. καλύπτοντας την συνολική κεφαλαιακή ανάγκη. Καθόλου όμως δεν αποκλείεται να βρεθούν τα κεφάλαια ώστε να μη χρειαστούν τα ομολογιακά, γεγονός που αν συμβεί, οδηγεί και την Alpha καθαρά σε ιδιωτικό καθεστώς με τη συμμετοχή του ΤΧΣ να μην ξεπερνά το 25%.Η Πειραιώς επίσης συγκεντρώνει τουλάχιστον 1,6 δισ. και μαζί με τα 600 εκατ ομολογιακά θα καλύψει τα 2,2 δισ. του βασικού σεναρίου. Ούτε εδώ αποκλείονται οι εκπλήξεις.Η Εθνική αναμένεται να συγκεντρώσει περί το ένα δισ. και μαζί με τα 600-800 εκατ των ομολογιακών θα καλύψει τα 1,57 δισ. του βασικού σεναρίου. Στόχος της τράπεζας είναι να μην οδηγηθεί σε πώληση της Finance στην Τουρκία υπό συνθήκες πίεσης.

Οι προνομιούχες…

Σχετικά με τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου που κατέχουν ακόμη Εθνική Τράπεζα και Eurobank, αναμένονται διευκρινίσεις στην υπουργική απόφαση. Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην ανταλλαγή ή στη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, οι οποίες θα συνεχίζουν να υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου 3723/2008.

MONEY TALKS

Keywords
Τυχαία Θέματα