ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Προσοχή στις φήμες για τα stress tests – Εχεμύθεια μέχρι τέλους ζητά η ESMA

Στενή συνεργασία ευρωπαϊκών τραπεζών και εποπτικών αρχών για οποιαδήποτε φήμη αφορά στα επικείμενα αποτελέσματα των stress tests ζητά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Tην ερχόμενη Δευτέρα η ΕΚΤ θα ξεκινήσει συνομιλίες με τις τράπεζες που μετέχουν στα stress tests και

θα αποκαλύψει μέρος των αποτελεσμάτων πριν τις επίσημες ανακοινώσεις στα τέλη του επόμενου μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υπογράψουν έγγραφο εχεμύθειας που τους απαγορεύει να κάνουν ανακοινώσεις ή να συζητήσουν με τις εποπτικές αρχές για τις ασκήσεις αντοχής πριν την επίσημη ανακοίνωση στα τέλη Οκτωβρίου.

Αν μια τράπεζα δεν γνωρίζει τις πληροφορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας φήμης, η ΕΚΤ ή ο εθνικός επόπτης πρέπει να την ενημερώσουν, ώστε στη συνέχεια να αξιολογήσει πόσο ευαίσθητη είναι η πληροφορία.

«Οι πληροφορίες (που θα λάβουν οι τράπεζες κατά τις συζητήσεις με την ΕΚΤ) βασίζονται σε προκαταρκτικά και μονομερή στοιχεία» σημείωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Reuters. «Κατά συνέπεια, συμπεράσματα για το τελικό αποτέλεσμα θα αποτελούν σε μεγάλο βαθμό υποθέσεις» συμπλήρωσε.

Το έγγραφο εχεμύθειας χρειάστηκε να αναθεωρηθεί, μετά από ενστάσεις γερμανικών τραπεζών ότι η πρώη εκδοχή μπορεί να τις οδηγεί σε παραβίαση γερμανικών νόμων που απαιτούν την αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα