Τράπεζες που δε δίνουν πιστώσεις και άνεργοι νέοι απειλούν την ευρωζώνη

Το ασθενές ττραπεζικό σύστημα που δε χορηγεί πιστώσεις στην πραγματική οικονομία και την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών υποδεικνύει ως τις δύο σοβαρότερες απειλές για την προοπτική της Eυρωζώνης έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων REUTERS σε δείγμα οικονομολόγων.

- Από τους 30 οικονομολόγους που απάντησαν σε μια επιπλέον σχετική ερώτηση, οι 12 χαρακτήρισαν το τραπεζικό σύστημα το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας της ευρωζώνης. Η ΕΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ασθενούς τραπεζικού συστήματος το οποίο δεν χορηγεί πιστώσεις, ιδίως σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

- Οι 10 από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην ίδια έρευνα εντόπισαν την ανεργία των νέων ως την πιο σοβαρή απειλή για το οικονομικό μέλλον της ΕΕ. Το 23,8% των νέων κάτω των 25 ετών στην ευρωζώνη, είναι άνεργο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τον Μάιο, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,5 εκατ. νέους και νέες. Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας των νέων, πάνω από 50% αμφότερες. Η Γερμανία έχει το χαμηλότερο, 7,6%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη θα αποκορυφωθεί στα τέλη αυτής της χρονιάς, στο 12,5%, και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ως το 2014 τουλάχιστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα