ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πως θα καλύπτονται νομικά τα στελέχη για διαγραφές χρεών – Εξαιρούνται χρέη κομμάτων και ΜΜΕ

Σύντομα λύνεται η εκκρεμότητα με την πρόβλεψη του “ακαταδίωκτου” για τα στελέχη των τραπεζών και τους λειτουργούς του Δημοσίου που θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώσεις χρεών και οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, σήμερα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης

σημείωσε ότι η ασυλία θα δίνεται κατά περίπτωση με βάση τον κώδικα ποινικής δικονομίας και ειδικότερα το άρθρο 41, στο οποίο προβλέπεται άδεια από την αρμόδια αρχή για ασυλία.

–Για τις περιπτώσεις στελεχών δημόσιας διοίκησης, την τελική άδεια θα τη δίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

–Για τις περιπτώσεις τραπεζικών στελεχών, την τελική άδεια θα τη δίνει το υπουργείο Οικονομίας, μετά από γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η διάταξη δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαϊου.

Πρόταση της κυβέρνησης είναι να μην μπαίνουν σε αναδιάρθρωση τα χρέη των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Την έλλειψη της νομοθετικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών ως έναν από τους βασικούς λόγους που δεν έχει προχωρήσει με τους επιθυμητούς ρυθμούς η μείωση των NPEs, είχε επισημάνει και η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα τον Μάρτιο. Παράλληλα, η ΕΚΤ είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα για την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα στην νομική κάλυψη των στελεχών τραπεζών και Δημοσίου που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα