ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησής τους και των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τραπεζίτες επιθυμούν να μετατεθεί χρονικά η υλοποίηση των ΑΜΚ, ώστε να έχουν χρόνο να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι εξαιρετικά δύσκολο να τροποποιηθεί, καθώς η Τρόικα

εμφανίζεται αντίθετη στον ενδεχόμενο παράτασης των ΑΜΚ.

Μόνη εξαίρεση ενδεχομένως να αποτελέσει η Εθνική τράπεζα, κι αυτό γιατί αποτελεί ειδική περίπτωση, λόγω της επικείμενης συγχώνευσης με τη Eurobank, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2013, χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πουν το «ναι» στο αίτημα της Εθνικής.

Το παράδειγμα της Τράπεζας Αττικής, η οποία αιφνιδίασε τους μετόχους της ανακοινώνοντας αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών κι έστειλε στα… τάρταρα τη μετοχή της, έδωσε μια …γεύση στις μεγάλες τράπεζες για το τι πρόκειται να επακολουθήσει την επομένη των ΑΜΚ στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τα οφέλη της παράτασης

Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να συμπέσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών είναι τόσο χρηματιστηριακοί όσο και οικονομικοί.

Στην περίπτωση που προηγηθεί η Alpha Bank στην αύξηση κεφαλαίου, στη συνέχεια ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς και ολοκληρώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζα, τότε η ελληνική οικονομία να λαμβάνει «ψήφο» εμπιστοσύνης κάθε δυο μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα τονώσει το κλίμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν τις «κάνουλες» της ρευστότητας για προβληματικές επιχειρήσεις, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, αλλά θα επιλέξουν να χρηματοδοτήσουν, κυρίως, νέες καινοτόμες επιχειρήσεις και εξαγωγικές εταιρείες που θα ωφεληθούν από την ανάκαμψη, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται από τη μία μέρα στην άλλη, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικοί κύκλοι. Προαπαιτούμενο για την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και στον τραπεζικό κλάδο, αποτελεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και βέβαια η επιστροφή των καταθέσεων.

«Κλειδί» οι τιμές των ΑΜΚ

Οι αυξήσεις κεφαλαίου αρχίζουν τον Μάρτιο με την Alpha που θα υλοποιήσει αμκ 2,57 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο ή τον Μάιο , θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς, με αμκ ύψους 5,35 δισ ευρώ, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρώσει την αμκ το σχήμα Εθνικής – Eurobank, ύψους 10,9 δισ ευρώ. «Κλειδί» για την περαιτέρω πορεία των μετοχών του κλάδου, θα αποτελέσουν οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου .

Τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με τον τύπο που ορίζει ο νόμος, δηλαδή η τιμή των τελευταίων 50 εργάσιμων ημερών, μείον 50% discount ενδεχομένως να κριθεί συμφέρουσα από τους μετόχους.

Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι να μπορέσουν να συγκεντρώσουν το 10% των απαιτούμενων, μέσω των αυξήσεων, κεφαλαίων. Αν το κατορθώσουν, τότε θα διατηρήσουν την αυτονομία τους και οι μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν σε βάθος χρόνου τη συμμετοχή (το υπόλοιπο 90% των ΑΜΚ) που θα καλύψει το ΤΧΣ. Ωστόσο, αν δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το ελάχιστο όριο του 10%, τότε οι παλαιοί μέτοχοι χάνουν οριστικά τον έλεγχο των τραπεζών: το σύνολο των νέων κοινών μετοχών θα περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ, ενώ αυτόματα θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές οι μετατρέψιμες ομολογίες.

Η Εθνική χρειάζεται 9,5 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 7,3 δισ. ευρώ (πλέον των 500 εκατ. που έχει λάβει η ΑΤΕ), η Eurobank 5,8 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 4,5 δισ. ευρώ. Η αρνητική καθαρή θέση των τραπεζών , αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση.

Το χρονοδιάγραμμα

Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να έχουν συγκαλέσει γενικές συνελεύσεις με θέμα την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCo’s) τις οποίες θα καλύψει εξ ολοκλήρου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Alpha Bank και η γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς με θέμα την έγκριση έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων ύψους έως 2 δισ. ευρώ η κάθε μία.

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να συγκληθούν νέες γενικές συνελεύσεις για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με την έκδοση κοινών μετοχών, αυξήσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2013.

Το δίδαγμα από την ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου η τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ με την έκδοση μετοχών και τα 200 εκατ. ευρώ με την έκδοση ομολογιακού δανείου.

Η απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών, αιφνιδίασε τους μετόχους.

Οι μέτοχοι δικαιούνται να αποκτήσουν 19 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά προς 0,3 ευρώ έκαστη. Εκείνη την ημέρα η μετοχή της Τράπεζας Αττικής διαμορφώθηκε στα 0,684 ευρώ. Την επομένη, η μετοχή έκλεισε στα 0,5 ευρώ, κατρακυλώντας κατά 36,8%.

Η συμπεριφορά της μετοχής της Τράπεζας Αττικής, μάλλον…προκαλεί ρίγη ανησυχίας στις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς αποτελεί … πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στις μετοχές των μεγάλων συστημικών τραπεζών, μόλις ανακοινωθούν οι όροι των αυξήσεων κεφαλαίου, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Πόσο αξίζει το «πράσινο φως» από Βρυξέλλες για τον αναβαλλόμενο φόρο

Δόθηκε από τις Βρυξέλλες το «πράσινο φως» για την προσμέτρηση στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών του αναβαλλόμενου φόρου που προκύπτει για τον συμψηφισμό των ζημιών τους από το PSI.

Η συγκεκριμένη διάταξη, που μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, είχε αφαιρεθεί από το φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, μετά από αντιρρήσεις που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Η Κομισιόν έκανε τελικώς δεκτό το ελληνικό αίτημα για επαναφορά της συγκεκριμένης ρύθμισης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα μπορούν να προσμετρούν στα βασικά ίδια κεφάλαιά τους τις φορολογικές υποχρεώσεις της ερχόμενης 30ετίας, οι οποίες θα συμψηφίσουν τις υποαξίες από το «κούρεμα» κατά 53,50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που συμμετείχαν στην πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.Η εν λόγω ρύθμιση δε σχετίζεται με τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Αυτό που μένει, είναι να προσδιοριστεί πλέον το τελικό ύψος του αναβαλλόμενοι φόρου που θα μπορεί να αναγνωριστεί και το οποίο σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 4,9 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν ήδη περιορίσει τις ζημιές από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με τη χρήση της σχετικής ρύθμισης είτε μερικώς ή ολικώς, γεγονός που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς. Ως εκ τούτου μία ενδεχόμενη ακύρωσή της, θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς κεφαλαιακής ενίσχυσης. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου δε θα επηρεαστεί από τη διευκόλυνση αυτή.

Η υποχρέωση για αύξηση του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) έως και το 6% αποκλειστικά με την έκδοση κοινών μετοχών παραμένει. Από εκεί και πέρα για την ενίσχυση του δείκτη στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια που θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα γίνει με τη χρήση μετατρέψιμων ομολόγων (Cocos) που θα διατεθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τις προνομιούχες μετοχές που έχουν εκδοθεί από το 2008 υπέρ του ελληνικού δημοσίου και με τον αναβαλλόμενο φόρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα