ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ EUROGROUP

Θα έχουν ολοκληρωθεί οι ιδιωτικές τοποθετήσεις μέσω των βιβλίων προσφορών των 4 συστημικών τραπεζών ως το τέλος της εβδομάδας; Ιδού η απορία, καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών στο Eurogroup, οι ημερομηνίες πάνε πίσω και αυτό συνεπάγεται “πίεση” στις τιμές που θα κλείσουν τα βιβλία προσφορών.

Η

πρώτη αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώνεται σήμερα που κλείνει το book building της τράπεζας Πειραιώς, το οποίο άνοιξε την Τετάρτη το απόγευμα, συγκεντρώνοντας, όπως λένε πηγές της αγοράς, μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς με βάση το δυσμενές σενάριο ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ και στο βασικό στα 2,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε όφελος από την δημόσια πρόταση για την αγορά ομολόγων 595 εκατ ευρώ, ποσό που μειώνει ισόποσα τις ανάγκες του βασικού σεναρίου των 2,2 δισ. Η αγορά εκτιμά ότι το βιβλίο προσφορών θα κλείσει σε τιμή 0,036 – 0,04 ευρώ (μετά το reverse split 3,6 – 4 ευρώ).

Τις επόμενες ώρες, με βάση τις πληροφορίες της Παρασκευής, αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών της ΑLPHA η οποία στοχεύει βάσιμα να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της που με βάση το δυσμενές σενάριο ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Eurobank με στόχο αλλά και βεβαιότητα για την πλήρη κάλυψη από ιδιώτες των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας που ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ. Η εκτιμώμενη τιμή είναι μεταξύ 0,018 με 0,024 ευρώ (μετά τα reverse split 1,8 με 2,4 ευρώ).
Στη Eurobank το ΤΧΣ να διαθέτει μόλις 7% αλλά χωρίς να έχουν αποπληρωθεί οι προνομιούχες μετοχές 950 εκατ.

Θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας θα απευθυνθεί στους επενδυτές για την άντληση έως και 4,6 δισ. ευρώ όσο είναι και το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών.Το βέβαιο είναι ότι θα καλυφθούν από ιδιώτες οι ανάγκες του βασικού μόνο σεναρίου των 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται όμως και κάλυψη μεγαλύτερου ποσού κατά 500 – ένα δις ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα