ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι επιπτώσεις της χρήσης του ELA – Ανάλυση της Credit Suisse

10:04 6/2/2015 - Πηγή: BankWars

Η ΕΚΤ πιέζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση, εν αναμονή του γεγονότος ότι η αναθεώρηση του προγράμματος θα είναι ανεπιτυχής, επισημαίνει η Credit Suisse.

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μπορεί να απεικονίζει την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Επίσης, υπάρχει

αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία των τραπεζών εξαιτίας του υψηλότερου κόστους χρήσης του ELA.

Ωστόσο, η Credit Suisse δεν αναμένει σημαντική μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες δεδομένης της πρόσβαση τους στον ELA αλλά και των 38 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που εξακολουθούν να κατέχουν.

Η χρήση του ELA οδηγεί σε μικρό αντίκτυπο στα αποτελέσματα χρήσης με την ανάλυση ευαισθησίας που πραγματοποίησε η Credit Suisse να δείχνει ότι η χρήση του ELA θα σήμαινε μια πτώση 3-9% στα κέρδη προ φόρων για τις ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha, καθώς και αύξηση 54% στις απώλειες της Eurobank.

H παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει την τραπεζική χρηματοδότηση και την οικονομία και η Credit Suisse περιμένει ορατότητα και σαφήνεια σχετικά με την πολιτική κατάσταση για μερικές εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Η ΕΚΤ “δίνει” 60 δις στον Γ.Στουρνάρα για να …ταίζει τις τράπεζες μέσω ELA

Keywords
Τυχαία Θέματα