Τράπεζες: Όχι στην κυβέρνηση για φόρο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Απαντώντας στις προτάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών απαρίθμησε σε επιστολή της τα προβλήματα που θα δημιουργούσε ο φόρος επί των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και τη σειρά αδικιών από την πολλαπλή φορολόγηση των ίδιων ποσών.

Για την επιβολή του στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜs χρειάζεται περίπου ένας μήνας, αλλά για την τροποποίηση, για παράδειγμα, των POS,

είναι αναγκαίο διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Το σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε στις τράπεζες, προβλέπει την επιβολή φόρου αντίστοιχου με πέντε τοις χιλίοις στις εγχρήματες συναλλαγές, σε γκισέ και ΑΤΜs, άρα και σε απλές αναλήψεις από λογαριασμούς όπου κατατίθενται συντάξεις και μισθοί, ενώ χαμηλότερη θα είναι η επιβάρυνση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ειδικά για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα δημιουργούνταν αντικίνητρο για τη χρήση τους, αφήνοντας χώρο στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία υπογραμμίζουν οι τράπεζες, διατυπώνοντας ένα από τα βασικά επιχειρήματα κατά του συγκεκριμένου μέτρου, ενώ για τις συναλλαγές μέσω AΤΜs δημιουργείται ένα κοινωνικό θέμα, αφού, για παράδειγμα, μια εβδομαδιαία ανάληψη των 420 ευρώ θα βαρύνεται με περίπου 2 ευρώ.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προκληθούν αδικίες μεγάλης έκτασης, αφού η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλή για το ίδιο ποσό, για παράδειγμα, όταν κατατίθεται από τον εργοδότη και όταν γίνεται ανάληψη από τον εργαζόμενο, όπως και όταν γίνεται μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό του ίδιου καταθέτη.

Η αλυσίδα της επιβάρυνσης μπορεί να επεκτείνεται, καθώς ενδεικτικά το ποσό που καταβάλλεται για την πληρωμή ενός προμηθευτή μπορεί να φορολογηθεί στη συνέχεια κατά την ανάληψη αυτού του ποσού για την πληρωμή άλλων προμηθευτών, την πληρωμή μισθοδοσίας υπαλλήλων, την πληρωμή πελατών, φόρων και το χαράτσι να υπολογίζεται κάθε φορά, σημειώνουν τα ίδια στελέχη.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές μεγάλης αξίας θα υποστούν σημαντική επιβάρυνση, όπως επίσης και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν μεγάλους τζίρους με περιορισμένα περιθώρια κέρδους.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει καμία εξαίρεση, ώστε ο φόρος θα επιβάλλεται ακόμη κι αν η συναλλαγή γίνεται για την πληρωμή φόρων. Μάλιστα ενώ η Ενωση Τραπεζών πρότεινε να επιβληθεί ο φόρος μόνο στις εγχρήματες συναλλαγές και στις επιταγές, ώστε να διατηρηθεί το κίνητρο πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών, η απάντηση από πλευράς της κυβέρνησης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική αφού κρίθηκε ότι δεν θα ήταν έτσι επαρκές ισοδύναμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα