ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΚΥΠΡΟΣ: Συναγερμός για την PIMCO…

Την πόρτα της τρόικας θα κτυπήσει η Κεντρική Τράπεζα για το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί η έκθεση της Pimco στις τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους να δώσουν πληροφορίες στους επενδυτές μέσω των προκαταρτικών τους οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2012.
Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα,

στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου καθώς και του διευθυντή του ΧΑΚ Νώντα Μεταξά, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Pimco από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξετάστηκε η νομική πτυχή του ζητήματος.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΧΑΚ εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί όπως υποστήριξαν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ενδεχομένως να επηρεάζονται οι επενδυτές και να χειραγωγείται η αγορά. Υπάρχει επίσης το ερώτημα πώς και πότε θα πρέπει οι τράπεζες να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους, αφού δεν γνωρίζουν το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης Pimco.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκφράστηκε η θέση από την ΚΤ ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και ασφάλεια για τους επενδυτές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας φέρεται να ανέφερε ότι νομικά είναι λογικές και δικαιολογημένες οι ανησυχίες της ΚΤ, ωστόσο σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρεώσεις με την τρόικα οι οποίες δυσκολεύουν την κατάσταση αφού ως γνωστό η δημοσιοποίηση της έκθεση θα γινόταν το Μάρτιο μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Επίσης, φέρεται να υπέδειξε στους παρευρισκόμενους ότι η τρόικα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση και πότε θα ενημερωθούν οι τράπεζες.

Τελικώς αποφασίστηκε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να υπάρξει διαβούλευση με την τρόικα για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα.

Πάντως όπως μας αναφέρθηκε κάθε φόρα που γίνεται νέα διαβούλευση με τη τρόικα, το τρίο των πιστωτών έχει πιο αυστηρές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε, τα αποτελέσματα της Pimco θα τύχουν διαπραγμάτευσης μεταξύ των μελών της συντονιστικής επιτροπής στα οποία μετέχει και η εκτελεστική εξουσία.

Η κυβέρνηση και η ΚΤ έχουν ήδη διαφωνήσει με τα ευρήματα της Pimco, θεωρώντας ότι ορισμένες από τις παραδοχές είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Με βάση την έκθεση της Pimco, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την επόμενη τριετία φθάνουν τα €6,7 δισ. με το βασικό σενάριο και τα €10,1 δισ. με το ακραίο, χωρίς να περιλαμβάνεται το bail-in των κατόχων αξιογράφων.

Όσον αφορά το αίτημα των τραπεζών για επέκταση της χρονικής περιόδου των προκαταρτικών αποτελεσμάτων, αναφέρθηκε ότι βάση του νόμου μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει οι τράπεζες να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή για να είναι πρακτικά δυνατό ένα ενδεχόμενο παράτασης των οικονομικών αποτελεσμάτων θα πρέπει ο υπουργός Οικονομικών να εκδώσει σχετικό διάταγμα.

ΠΗΓΗ: http://www.stockwatch.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα