ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καταστρώνουν σχέδια βιωσιμότητας για την επόμενη 3ετία – Η Εθνική έκανε την αρχή

Τον χορό των αλλαγών στον τραπεζικό τομέα μπορεί να άνοιξε η Εθνική Τράπεζα με την ανακοίνωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου 2000 υπαλλήλων, όμως σχέδια για την βιοσιμώτητα τους καταστρώνουν και οι άλλες τράπεζες και σύντομα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι εξελίξεις. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις των δοικήσεων άλλωστε με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με

στόχο την κατάθεση σε αυτό, των προγραμμάτων για το πως θα πορευθούν την επόμενη τριετία.
Οι στόχοι των προγραμμάτων για τα επόμενα τρία έτη είναι οι εξής:
1. Εξυγίανση των ισολογισμών
2. Επιστροφή στην κερδοφορία
3. Πωλήσεις θυγατρικών και δανείων
4. Μείωση του λειτουργικού κόστους (μέσω συγχωνεύσεων καταστημάτων, προγραμμάτων εθελουσίας εξόδους, μείωσης μισθολογικού κόστους)
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες σχέδια και ενέργειες για την απεξάρτηση των 130 δισ. ευρώ που λαμβάνουν μέσω ευρωσυστήματος. Επίσης, και το ΔΝΤ πιέζει για επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.
Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν τα distress funds για την αγορά εγχώριων δανείων και θεωρείται πως θα επέλθει συμφωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα. Distress funds βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αγοράσουν πακέτα κυρίως επιχειρηματικών και ναυ¬τι¬λιακών δανείων, αλλά και στεγαστικών, σε χαμηλότερη από την ονομαστική τιμή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα