ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επόμενη μέρα όπως τη θέλει το ΔΝΤ

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ολοκληρώθηκε και αυτό που επείγει τώρα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία “εκκαθάρισης” των ισολογισμών των τραπεζών, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

προσαρμογής.

“Η διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών πρέπει να επιταχυνθεί” προειδοποιεί το κλιμάκιο του ΔΝΤ, διαμηνύοντας πως βασική προτεραιότητα αποτελεί πλέον η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, σημειώνει το Ταμείο.

“Η πώληση του νέου ΤΤ και της νέας Proton Bank στην Eurobank θα ενισχύσουν το ρόλο της Eurobank ως συστημικής τράπεζας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα“, υποστηρίζει μεταξύ άλλων το Ταμείο στην έκθεσή του και σημειώνει: Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η τράπεζα να διασφαλιστεί έναντι των κινδύνων που γεννά μια μακρά περίοδος κρατικού ελέγχου.

“Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί πως η μερική ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν προσληφθεί οι σύμβουλοι και να προχωρήσει το due diligence”, τονίζει το ΔΝΤ.

Kατά το ΔΝΤ, επιτακτική κρίνεται επίσης και η ανάγκη επαναξιολόγησης της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου ο ρόλος του να είναι πλήρως αποτελεσματικός, ώστε να θωρακιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Κατά το ΔΝΤ, το μερίδιο αγοράς των 4 ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 98%, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης του ποσοστού των επισφαλών δανείων των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα