ΤΡΑΠΕΖΕΣ: O νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση – Το υπουργικό συμβούλιο καθορίzει τη συμμετοχή Δημοσίου-ιδιωτών

(upd) Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής με τους εισηγητές των κομμάτων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με το οποίο επικαιροποιούνται οι σχετικές διατάξεις του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου

γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου και των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση, γεγονός που εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με το νόμο η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα διαμορφωθεί μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών που θα “ανοίξει” κάθε τράπεζα στο πλαίσιο των αυξήσεων που θα πραγματοποιηθούν για την προσέλκυση επενδυτών.

«Δεν επιτρέπεται η διάθεση νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή κατώτερη της τιμής κάλυψης αυτών που καλύπτονται από το Ταμείο στο πλαίσιο της ίδιας έκδοσης. Η τιμή διάθεσης δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής».

Επίσης ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση και των senior ομολόγων στην ανακεφαλαιοποίηση. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση «την ουσιαστική αλλαγή στο άρθρο 6α αποτελεί η προσθήκη κατά απαίτηση του Eurogroup των εγχειρόγραφων υποχρεώσεων μη προτιμητέων από διάταξη αναγκαστικού δικαίου (senior liabilities non preferred by mandatory provisions of law) στην κατηγορία των υποχρεώσεων εκείνων των οποίων η ονομαστική αξία μειώνεται ή οι οποίες δύνανται να μετατρέπονται σε τίτλους κεφαλαίου που προσμετρώνται στα ίδια κεφάλαια της κατηγορίας 1 (CET 1)»

Με το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, « ρυθμίζεται το πλαiσιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι σχετικές διατάξεις του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικαιροποιούνται ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

«Το Ταμείο στους επόμενους μήνες θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σημαντικά ποσά και καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή την τελευταία προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας», αναφέρεται στην εισηγητική και επισημαίνεται ότι «το Ταμείο καλείται να έχει έναν αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών, τις διοικήσεις των οποίων θα αξιολογεί συστηματικά προκειμένου να διασφαλίσει ότι αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους λαμβάνουν από τον έλληνα φορολογούμενο», σημειώνεται στην Έκθεση.

Οι αποδοχές των τραπεζικών στελεχών δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ τα bonus καταργούνται για όσο διάστημα μια τράπεζα λαμβάνει κρατική βοήθεια.

Επίσης ο νόμος προβλέπει διαδικασίες για την αξιολόγηση και παρακολούθηση των διοικήσεων των τραπεζών, με τη βοήθεια ανεξάρτητων συμβούλων.

Τι προβλέπεται για το ΤΧΣ

Προβλέπεται ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των συνεταιριστικών τραπεζών γίνεται με την εγγραφή σε συνεταιριστικά μερίδια ή σε ομολογίες μετατρέψιμες σε συνεταιριστικά μερίδια ή σε άλλα μετρήσιμα χρηματοπιστωτικά μέσα.

Ορίζεται ότι το ΤΧΣ με τη βοήθεια ανεξάρτητου οικονομικού συμβούλου θα προβεί στην αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων με τα οποία έχει υπογράψει σύμβαση πλαισίου συνεργασίας.

Με στόχο τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το ΤΧΣ δύναται μεταξύ άλλων, να χορηγεί δάνειο στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), καθώς και να διευκολύνει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

Οι διατάξεις του σχετικού νόμου 4335/2015 τροποποιούνται ως προς τα εξής σημεία:

Προστίθενται στις υποχρεώσεις κατά τις οποίες η Αρχή Εξυγίανσης δεν προβαίνει σε αναδιάρθρωση παθητικού πιστωτικών ιδρυμάτων ή οντοτήτων, υποχρεώσεις από καταθέσεις που:

1) υπερβαίνουν το όριο κάλυψης από το όριο του ΤΕΚΕ, δηλ. άνω των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα,

2) δεν καλύπτονται από το ΤΕΚΕ επειδή ανήκουν σε μετόχους του συμμετέχοντος στο ΤΕΚE πιστωτικού ιδρύματος που περιέρχεται σε αδυναμία, είτε σε πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και

3) απαιτήσεις που απορρέουν από δάνεια και άλλες πιστωτικές συμβάσεις, συμβάσεις προμήθειας αγαθών ή υπηρεσιών ή από παράγωγα υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.

Η ισχύς των ανωτέρω περιπτώσεων παύει την 31/12/15.

Ορίζεται ότι η δημόσια κεφαλαιακή στήριξη προς την τράπεζα μπορεί να παρασχεθεί από το ΤΧΣ κατόπιν απόφασης του Υπουργού Οικονομικών με την οριζόμενη διαδικασία.

Σχετικά με τον αναβαλλόμενο φόρο προβλέπεται ότι οι συσσωρευμένες προβλέψεις και λοιπές εν γένει ζημίες λόγω πιστωτικού κινδύνου για τις οποίες έχει ή θα λογιστεί ΑΦΑ πρέπει να έχουν λογιστεί έως τις 30/6/2015 (αντί να ήταν υφιστάμενες μέχρι την 31/12/14).

Οι παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών ή συνεταιριστικών μερίδων που εκδίδονται από το νομικό πρόσωπο και ανήκουν στο Δημόσιο, σε περίπτωση που ο αναλογών φόρος εισοδήματος του φορολογικού έτους στο οποίο προέκυψε η λογιστική ζημία (τόσο του ίδιου του νομικού προσώπου όσο και των συνδεδεμένων με αυτό επιχειρήσεων) δεν επαρκεί για τον ολοσχερή συμψηφισμό της απαίτησης από τη μετατροπή της ΑΦΑ, θα είναι πλέον αγοραίας αξίας ίσης με το 100% του ποσού της οριστικής και εκκαθαρισμένης απαίτησης προ του συμψηφισμού της (αντί 110% του ποσού της μη συμψηφισθείσας απαίτησης).

Ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του τροποποιούμενο άρθρου για τις φορολογικές απαιτήσεις που γεννώνται από το 2017 (αντί 2016) και μετά και ανάγονται στο φορολογικό έτος 2016 (αντί 2015) και μετά.

Το ύψος των αποτελεσμάτων από τη μετατροπή των ΑΦΑ εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ως αποτέλεσμα της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό μέρους των ΑΦΑ που θα μετατραπούν σε οριστικές απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου λόγω της μείωσης του λόγου της λογιστικής ζημίας χρήσης προς τα ίδια κεφάλαια χρήσης.

Για τις συνεταιριστικές τράπεζες τροποποιούνται διατάξεις του 1667/1986 και προβλέπεται ότι με τροποποίηση του καταστατικού, μέλος του συνεταιρισμού που κατέχει συνεταιριστικές μερίδες με ή χωρίς δικαίωμα ψήφου με συνολική ονομαστική αξία που υπερβαίνει το 10% της ονομαστικής αξίας των συνεταιριστικών μερίδων με ή χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύναται να ορίζει μέλη του δ.σ. της συνεταιριστικής τράπεζας.

Καταργείται η διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι οι ψήφοι ενός μέλους δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 5 ή να υπερβαίνουν το 2% του συνολικού αριθμού ψήφων, ενώ επιτρέπεται πλέον σε μέλη συνεταιριστικής τράπεζας να αποκτήσουν μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αποκλείονται οι Ελληνες επενδυτές, καθώς τα capital controls πρακτικά κάνουν αδύνατη τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι ξένοι επενδυτές ζήτησαν βελτιώσεις, ενώ η DGComp απαίτησε οι τράπεζες να εξαντλήσουν τα όρια συμμετοχής ιδιωτών για το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, ωστόσο τελικά υπαναχώρησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ (με βάση το δυσμενές σενάριο), ενώ στο βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται περί τα 4,5 δις ευρώ.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν οι ανάγκες αυτές και στην μετέπειτα λειτουργία των τραπεζών – αλλαγές, που οι τελικές λεπτομέρειές τους βρίσκονταν υπό επεξεργασία και διαμόρφωση έως αργά χθες το βράδυ.

Βασικός στόχος είναι να μην αποθαρρυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών χωρίς παράλληλα να υποβαθμιστεί και ο ρόλος του ΤΧΣ.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές και έτσι πλέον θα οδηγηθούμε σε μετοχικό σχήμα των τραπεζών όπου το Κεφάλαιο τους θα είναι κατά πλειοψηφία ιδιώτες, κατά το υπόλοιπο CoCos (μετατρέψιμα ομόλογα σε προκαθορισμένη τιμή) και κατά το υπόλοιπο κοινές μετοχές που θα ελέγχει το Δημόσιο.

ΤΙ ΜΕΤΕΔΙΔΕ ΤΟ BANKWARS.GR

Το πρωί του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου, στις 11.30, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άμεση θα είναι και η ανακοίνωση των όρων των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τις τράπεζες, με βάση τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση που θα έχει κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη 28 ή το αργότερο την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν τον πρώτο λόγο στη νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται τελικά ότι θα διαμορφωθούν στα 11,4 με 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο εξής όμως, θα υπάρχει αυξημένη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών από το ΤΧΣ και ταυτόχρονα μέσω της BRRD θα υπάρχουν ειδικοί επόπτες – τύπου επιτρόπου – όπου θα ελέγχουν όλες τις διοικητικές αποφάσεις των τραπεζών.

Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα καθορίζονται με βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στο book building δηλαδή στο βιβλίο προσφορών κατά την διαδικασία υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου.
Υιοθετείται το μοντέλο της Eurobank στην αύξηση κεφαλαίου του 2014 όπου η τιμή δεν καθορίστηκε διοικητικά με ένα μαθηματικό τύπο αλλά με βάση την ζήτηση όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών της αύξησης.

Το αρχικό σχέδιο που είχε εξεταστεί να υπάρξει δημόσια πρόταση από το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants έχει εγκαταλειφθεί και προκρίνεται η λύση να αφεθούν να λήξουν έως το 2018 χωρίς να εξασκηθούν.

Η συμμετοχή του ΤΧΣ θα εκφραστεί με μετατρέψιμα ομόλογα cocos και με κοινές μετοχές με σχέση 75% με 70% cocos και 25% με 30% κοινές μετοχές.

Σημερινή συμμετοχή του ΤΧΣ (πριν τις ΑΜΚ) στις ελληνικές τράπεζες:Εθνική 57,2%Alpha Bank 66,2%Πειραιώς 66,9%Eurobank 35,4%.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FT

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τους Financial Times, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα νωρίτερα αυτό το έτος, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ώθησε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ.
Μάλιστα, τελούν υπό κεφαλαιακούς ελέγχους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε ισχύ από το τέλος του Ιουνίου.
Η κατάσταση από τον Ιούλιο έχει αποκλιμακωθεί ελαφρώς, με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται με θεσμικούς επενδυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ιδιαίτερα με τα hedge funds.
Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, οι τραπεζίτες είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντλήσουν συλλογικά περίπου 5 δισ, καλύπτοντας μέρος του κεφαλαιακού ελλείμματος που θα προσδιοριστεί από την ΕΚΤ.
Οι άνθρωποι που εμπλέκονται στις αυξήσεις κεφαλαίου, έχουν εκφράσει ήδη τους φόβους τους για τις μεγάλες απώλειες που μπορούν να επιβληθούν στους υφιστάμενους μετόχους και τους πιστωτές.

«Η ιδέα είναι οι ρυθμιστικές αρχές να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ μιας αξιόπιστης λύσης για την αποκατάσταση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να επιτρέψουν την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε ένα στέλεχος μιας από τις τέσσερις κύριες ελληνικές τράπεζες .

Παρά το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές έχουν οικονομικό συμφέρον από μια διάσωση μεγάλης κλίμακας με τη χρήση δημοσίων πόρων, η οποία εκ του νόμου συνεπάγεται καταναγκαστικές απομειώσεις των επενδύσεών τους, κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλλιεργούν την ιδέα ότι μια κεφαλαιακή ενίσχυση με τη χρήση δημοσίου χρήματος, θα δώσει την ελληνική κυβέρνηση υπερβολικό έλεγχο στις τράπεζες.
Πολλά στελέχη, όμως, δεν εμπιστεύονται την αριστερή κυβέρνηση να αναλάβει τη διοίκηση μιας τράπεζας με καθαρά εμπορική βάση.
Σύμφωνα με τον Nicolas Véron του Bruegel, οι επενδυτές εκτιμούν ότι «ο κλάδος θα μπορούσε να ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του, αν τους δοθεί η ευκαιρία».
«Οι λύσεις που συζητούνται τώρα, επικεντρωμένες γύρω από τα ιδιωτικά κεφάλαια, θα αποφύγουν τις νομικές επιπλοκές γύρω από ένα bail-in» των υφιστάμενων πιστωτών, πρόσθεσε
Από τη μεριά τους, οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η απαιτούμενη προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου, όταν οι αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις απώλειες των πιστωτών τεθούν σε εφαρμογή.
Τέλος, το γραφείο του πρωθυπουργού ελπίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι η τελευταία, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είχαν τη βοήθεια με σημαντικά κεφάλαια στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, καταλήγουν οι Financial Times.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ.ΝΤΡΑΓΚΙ

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015, επισημαίνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΟΚ Εύας Καϊλή.

Ο διοικητής της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση συνιστά μία καίριας σημασίας εξέλιξη για το τρέχον πρόγραμμα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών προς τις ελληνικές τράπεζες – γεγονός που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ελλάδας.

«Η έγκαιρη και η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα» διαμηνύει εν συνεχεία ο Ντράγκι, απαντώντας στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Σχετικά με το ζήτημα των κεφαλαιακών ελέγχων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρινίζει ότι η άρση τους αποτελεί απόφαση των ελληνικών αρχών και βρίσκεται εκτός του πεδίου ελέγχου της κεντρικής τράπεζας.

Keywords
συμμετοχή, τραπεζες, συμμετοχή, capital controls, financial times, hedge funds, ευα καιλη, βουλη, προσφορες, law, bonus, τεκε, αναδιαρθρωση, δηλ, capital, reuters, δις, νέα, book, building, eurobank, λύση, times, τσιπρας, ισχύ, ιουνίου, ηπα, hedge, funds, ΕΚΤ, ΠΑΟΚ, ελλαδα, εθνικη τραπεζα, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, alpha bank, αξιολογηση, δανεια, εμπορικη, ηπα, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, υψος, capital, eurobank, reuters, times, αδυναμια, αυξηση, αρθρο, εξαιρεσεις, βιβλιο, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δανειο, διαστημα, δηλ, δημοσιο, διοικηση, δις, δοθει, διοικητης, δωσει, δρομος, εγγραφη, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εξελιξη, ετος, ευρωπη, ζημια, ιδεα, ιδια, ιδρυμα, ισορροπια, ισχυς, κεφαλαιο, κυβερνηση, κλιμα, λειτουργια, λεπτομερειες, λύση, λογο, μηνες, ορια, πεμπτη, πρωι, ρυθμισεις, ρολο, σεναριο, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, τεκε, τιμη, ισχύ, χρονος, building, bonus, book, δικαιωμα, εφαρμογη, financial times, hedge funds, hedge, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, νομικου, πηγες, πληροφοριες, funds, τραπεζα
Τυχαία Θέματα