Τράπεζες: Γιατί και πόσο ανησυχούν για μαζικές αναλήψεις καταθέσεων

08:01 5/1/2015 - Πηγή: BankWars

Κίνδυνος για μαζικές αναλήψεις υπάρχει;

Οι αληθινές απαντήσεις…

1. Είναι δεδομένο ότι πραγματοποιούνται αναλήψεις χρημάτων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, σε βαθμό υψηλό.

2. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ιδιωτών που έχουν προχωρήσει σε έκτακτες αναλήψεις, όμως η ανησυχία είναι έκδηλη και τεράστιος ο αριθμός όσων το συζητούν.

3. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας

καθώς και άλλες υποχρεώσεις τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου είναι η αιτία μεγάλου μέρους αναλήψεων μικροκαταθετών.

4. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους στα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες.

5. Επειδή θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας και στο Δημόσιο, καθώς ποτέ σε προεκλογική περίοδο οι φορολογούμενοι δεν είναι συνεπείς (πόσο μάλλον τώρα), θα εκδοθούν έντοκα γραμμάτια στα οποία δεν θα συμμετάσχουν (λόγω των συνθηκών) οι ξένοι αλλά τα χρήματα θα προέλθουν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

… Η πρώτη γραμμή άμυνας των τραπεζών, απέναντι στην απευκταία αύξηση της διαρροής καταθέσεων, θα είναι η προσφυγή στον ELA. Τη δεύτερη γραμμή, καλύτερα …να μην τη συζητάμε. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως τα κόμματα θα πρέπει να σταματήσουν την κινδυνολογία και να ρίξουν τους τόνους σχετικά με το θέμα αυτό, γιατί οι αντοχές του συστήματος ήταν και είναι περιορισμένες. Σημειώνουν ακόμη πως δεν υπάρχει δυνατότητα να επαναληφθεί το …2012 όταν τα αεροπλάνα από την Φρανκφούρτη γεμάτα με χρήματα γέμιζαν τα ATM’s…

Keywords
Αναζητήσεις
θα υπάρξει κίνδυνος για τις καταθέσεις από το διπλό νόμισμα;, κίνδυνος στις καταθέσεις από διπλό νόμισμα
Τυχαία Θέματα