ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή πρόταση για απαγόρευση συναλλαγών υψηλού κινδύνου

Την απαγόρευση του proprietary trading για τις μεγάλες τράπεζες από το 2018 προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις συναλλαγές που δεν συνδέονται άμεσα με τους πελάτες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που κατέθεσε στις ευρωπαϊκές αρχές ο Michel Barnier, Επίτροπος επί των Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων της ΕΕ.
Οι κινήσεις για να περιοριστεί το λεγόμενο proprietary trading γίνονται με στόχο να τερματιστεί η εμπορική στρατηγική υψηλού κινδύνου που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες

επενδύσεων για τους δικούς τους ισολογισμούς, και όχι για λογαριασμό των πελατών.
Το προσχέδιο προτείνει το μελλοντικό τραπεζικό εποπτικό όργανο να αποφασίζει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά εάν το trading είναι τόσο επικίνδυνο ώστε να πρέπει να διαχωριστεί.
Οι μικρότεροι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αυτοί δηλαδή που δεν θεωρούνται συστημικά απαραίτητοι, μπορεί να συνεχίσουν το proprietary trading και δεν θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αλλαγές, σύμφωνα με την πρόταση.
Σύμφωνα με την πρόταση, θα επηρεαστούν 29 μεγάλες τράπεζες.
Οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από το 2018, ύστερα από τη λήψη έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη.

Original article: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή πρόταση για απαγόρευση συναλλαγών υψηλού κινδύνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα